AMED – Kayıp yakınların yarın Amed’de 800’üncü kez “Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın” talebiyle biraraya gelecek.
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin 31 Ocak 2009’da başlayan “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi 800’üncü haftaya girdi. Kayıp yakınları 15 yıldır kesintisiz sürdürdükleri eylemin 800’üncü haftasında yine Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelecek. İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube Sekreteri ve Kayıp Komisyonu üyesi Ömer Saman, geçmişle yüzleşme ve hafıza çağrısı yaparak, 800’üncü haftada herkesi kayıp yakınlarıyla dayanışma için eylemin yapılacağı alana çağırdı.
‘DOSYALAR SÜMEN ALTI EDİLDİ’
Saman, 800 haftanın direnmek için çok uzun süren bir süreç olduğunu ama insanların çocuklarının ya da yakınlarının akıbetini öğrenmek ya da bir mezar taşına sahip olma inancının bu mücadeleyi her zaman diri tuttuğunu söyledi. Kayıp yakınlarının büyük uğraş ve bedeller ödeyerek mücadele verdiğini belirten Saman, şu şekilde konuştu: “ Bu mücadelenin tarihsel sürecine baktığımızda 95’te Hasan Ocak’ın akıbetini aramak için bir araya gelen insanlardan başlayan mücadele bu güne kadar sürdü. Özellikle barış süreci olarak tanımladığımız süreçte birçok hukuk insanı, savcıların zaman aşımına karşı bu tür dosyaları açmak ile ilgili gayretine tanık olduk. İfade veren dönemin askerleri ve kayıp yakınları insan hakları savunucularını dikkate alan adli merciler gördük ama ne yazık ki çatışmalı süreçle beraber tekrar iklimin değişmesi ile beraber bu dosyalar bir bir sümen altı edildi.”
‘YÜZLEŞME ÇAĞRISI’
Birçok faili meçhul davanın zaman aşımına uğratıldığına dikkat çeken Saman, “Ne yazık ki Kulp, Apê Musa gibi bir çok dava zaman aşımına bırakıldı. Bu mücadele sırasında Berfo (Kırbayır) Ana’yı kaybettik. Dönemin Başbakanı tarafından kendisine oğlun Cemil Kırbayır’ın akıbetine dair söz verilmesine rağmen Berfo ana oğlunun gelmesi umuduyla açık bıraktığı kapı gibi gözleri de açık gitti. Sonra bu mücadelede kızı yaşamını yitirdi, biz İHD Amed Şubesi olarak Hayriye Ana’yı kaybettik. Ailelerin bu kararlılığıyla dayanışmak gerekiyor. Hakikatleri açığa çıkarmak gerçek, onurlu bir barışı inşa etmek için kayıpların akıbetinin bilinmesi ve faillerden hesap sorulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 1990’lı yıllarda İçişleri Bakanlığı yapan ve bu dönemdeki faili meçhullerle ismi gündeme gelen Meral Akşener ile görüşmesine değinen Saman, “Bu bize devletin kangrenleşmiş Kürt sorununa bakış açısını çokta ilerlemediğini, yine kırmızıçizgilere sarıldığını gösteriyor. İnsan Hakları Derneği, hak arayıcıları olarak sürekli geçmişle yüzleşme ve hafıza çağrısı yaparken; bu aktörlerin hepsinin tarihte bir rolü olduğunu bu rolden kaynaklı olarak olası hakikatle yüzleşme noktasında hesap vermesi gereken insanları olduğunu biliyor ve sürekli tekrarlıyoruz. Güncel durumda da dönemin, bugünün aktörlerine aynı hatırlatmayı tekrar yapacağız” diye konuştu.
DAYANIŞMA ÇAĞRISI
İHD Amed Şubesi olarak 800’üncü haftada hak savunucuları örgütlerini, ailelerin yanında bu direnişi, mücadeleyi büyütmeye çağıran Saman, “Biz hakikatlerin açığa çıkması, kayıpların bulunması, faillerin yargılanması mücadelesinde tüm duyarlı kesimlerin kayıp aileleri ile dayanışmaya için bu alana çağırıyoruz” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***