ŞIRNEX – Hasta tutsak Abdülaziz Kolanç’ın tahliyesi “disiplin cezası” gerekçesiyle 3’üncü kez engellendi. Kolanç’ın yeğeni İslam Atça, “Bu hukuksuzluğa karşı ses çıkarılmalı” dedi.
İnsan Hakları Derneği’nin 2023 yılı cezaevleri raporuna göre az 426 tutsağın tahliyesi “pişmanlık” dayatması, “iyi halli” olmadığı ve “disiplin cezaları” iddialarıyla engellendi. Tahliyesi engellenen tutsaklardan biri de 31 yıldır cezaevinde olan hasta tutsak Abdülaziz Kolanç (53).
1994 yılında İzmir’de gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM), “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezası verilen Kolanç, Afyon T Tipi Kapalı Cezaevinde tutuluyor. Eylül 2023’te infazını tamamlayan ve tahliye edilmesi beklenilen Kolanç’ın tahliyesi “disiplin cezası” iddiasıyla 3 ay engellendi. Son olarak Haziran’da yine aynı gerekçeyle Kolanç’ın tahliyesi, 3’üncü kez 3 ay süreyle ertelendi.
‘BÜYÜK BİR HAKSIZLIK’
Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde yaşayan Kolanç’ın ailesi duruma tepkili. Kolanç’ın yeğeni İslam Atça, dayısının tahliyesinin 3 kez engellendiğini belirterek, devletin kendi hukukunu uygulamadığını söyledi. 31 yıldır dayısının cezaevinde tutulduğunu aktaran Atça, “Dayım 1994 yılında İzmir’de tutuklandı. Dayımın 2023’te tahliye olması gerekiyordu. Ancak disiplin cezaları gerekçe gösterilerek üç defadır tahliyesi 3’er ay engelleniyor. Dayımın bırakılmasını istiyoruz. Çünkü dayım hasta ve 31 yıldır cezaevinde hastalıklarla mücadele ediyor. Bu çok büyük bir haksızlık. Eğer bu coğrafyada Kürt’sen her şeyi dayatırlar ve yaptığınız her şey de suç sayılır. Türkiye her seferinde ‘hak, hukuk ve adaletliyim’ diyor. Ancak dayımın cezası bitmesine rağmen hukuk uygulanmıyor. Adalet Bakanlığının sesimizi duymasını ve bu hukuksuzluğa son vermesini istiyoruz” dedi.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Dayısının sağlık durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Atça, “Dayımın mide kanaması, tansiyon ve şeker gibi hastalıkları var. İlaçlarla tedavi oluyor. Zaten 30 yıl cezaevinde kalan bir insan istese de istemezse de hastalıkları olur. Cezaevinde tutulan bir insan zaten esirdir. Ancak her seferinden disiplin cezası denilerek tahliyesi engelleniyor. Cezaevinde kalan bir insan ne suç işleyebilir? Bu hukuksuzluğu kınıyoruz. Siyasi tutsaklar olduğu için tahliyeleri engelleniyor. Her seferinde tutuklulara, ‘pişman mısınız’ diye soruyorlar. Bu insanlar ne yapmış ki pişman olsunlar? Dilinin ve varlığının davasını verenler devletin gözünde ‘terörist’ olarak görülüyor” diye belirtti.
Dayısının bir an önce serbest bırakılmasını talep eden Atça, “Haksız yere tutuklanıp ve daha sonra müebbet hapis cezası verilen bu insanlar cezalarını bitirmesine rağmen tahliye edilmiyor. Herkesin bu hukuksuzluğa karşı ses çıkartması gerekiyor” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***