İtalya’nın Puglia bölgesinde yapılan G7 Zirvesi devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da davetli olduğu zirvede Erdoğan bugün, Afrika ve Akdeniz, yapay zeka ve enerji konulu oturumlara katılacak.
Erdoğan’ın zirve çerçevesinde, Papa’nın da aralarında bulunduğu liderlerle ikili görüşmeler yapması bekleniyor.
ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Kanada, Japonya ve İtalya’dan oluşan G7 grubunun yıllık zirvesine bu yıl, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve seçimden çıkan Hindistan Başbakanı Narendra Modi de katılıyor.
Bugünkü oturumlarda Çin, yapay zeka ve göç konularının ön plana çıkması bekleniyor.
Bir Papa ilk kez G7 Zirvesine hitap edecek
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis bugün, bir G7 zirvesine hitap eden ilk papa olacak. Yapay zekanın vaatleri ve tehlikeleri hakkında bugün bir konuşma yapacak olan Papa’nın aynı zamanda Ukrayna ve Gazze’deki savaşların barışçıl bir şekilde sona erdirilmesi çağrısını yinelemesi bekleniyor.
Arjantinli Papa bu yıl yılki barış mesajını yapay zekanın etik olarak geliştirilmesini ve kullanılmasını sağlayacak uluslararası bir anlaşma çağrısında bulunmak için kullanmıştı. Papa “merhamet, ahlak ve bağışlama gibi insani değerlerden yoksun bir teknolojinin kontrolsüz gelişemeyecek kadar tehlikeli olduğunu” savunuyor.
Çin ve göç liderlerin gündeminde
Zirvenin ilk gününde G7 ülkeleri, dondurulmuş Rus varlıklarının faiziyle Ukrayna’ya 50 milyar dolar kredi sağlanması konusunda anlaşmaya vardı ve bu anlaşma Batı’nın kararlılığının güçlü bir işareti olarak değerlendirildi.
Bugün ayrıca, Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşında verdiği destek ve küresel ekonomide rekabeti bozma girişimleriyle ilgili duyulan endişeler de masaya yatırılacak.
ABD Maliye Bakanlığı, Rusya’ya yönelik yaptırımları önemli ölçüde genişleterek Rusya’nın savunma sanayiine malzeme ve hizmet sağladığı belirtilen 300’den fazla kişi ve kurumu hedef almıştı. Açıklanan yeni yaptırımlarda, özellikle Çin’de bulunan ve Moskova’ya yarı iletken sattığı belirtilen şirketler de yer aldı.
G7 Zirvesinde dün ABD ile Ukrayna arasında imzalanan güvenlik anlaşmasından sonra Biden, “Çin (Rusya’ya) silah değil, bu silahları üretme kabiliyeti ve bunu yapmak için mevcut teknolojiyi tedarik ediyor, dolayısıyla aslında Rusya’ya yardım ediyor” dedi.
Avrupa Komisyonu da bu hafta, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38,1’e varan oranlarda geçici vergi uygulayacağını duyurdu.
Avrupa’ya gelen yasa dışı göçün önlenmesi konusunun da bugünkü oturumlarda masaya yatırılması beklenirken, liderlerin bu akşam İtalya’dan ayrılması, zirvenin sonuç bildirisinin ise yarın yayınlanması bekleniyor.