– Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7’nin İtalya’nın evsahipliğindeki liderler zirvesi, Gazze, Rusya-Ukrayna, Çin, göç gündemlerinin tartışılmasının ardından bugün Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ve dışarıdan 10 devlet başkanının katılım gösterdiği yapay zeka oturumuyla kapandı. Bu vesileyle ilk kez bir Papa, G7’de konuşma yapacak.
AKP Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G7 zirvesinin Afrika ve Akdeniz, Yapay Zeka, Enerji konulu yüksek düzeyli oturumlarına katılmak üzere İtalya’ya gitti.
BIDEN VE MACRON’LA SOHBET
Zirve yerleşkesinde İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından karşılanan Erdoğan, yapay zeka oturumunda ABD Başkanı Joe Biden ile yan yana oturup sohbet etti. Mayısta planlanan Beyaz Saray ziyareti, Gazze Savaşı’nın gölgesinde program uyuşmazlığı gerekçesiyle iptal edilen Erdoğan’a, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ‘özel’ ilgi gösterdi. Macron’un samimi pozlar verdiği Erdoğan’a eğilip eliyle ağzını kapatarak bir şeyler söylemesi de dikkat çekti.
????Erdoğan, G7 zirvesinin Papa’nın konuşma yaptığı yapay zeka oturumunda Biden’la yan yana oturup sohbet etti
????Macron, yanına gittiği Erdoğan’ı gülerek ve elini sıkıca tutarak selamladıhttps://t.co/95tSn7Q1Gs pic.twitter.com/B8N2ZeWnWf
— artıgerçek (@artigercek) June 14, 2024
Bir dizi ikili görüşme gerçekleştireceği, kültürel etkinlikler ve gayriresmi akşam yemeğine katılacağı, ortak fotoğraf çektireceği açıklanan Cumhurbaşkanı’nın önceliği Gazze diplomasisi olacak.
ZİRVENİN ANLAM VE ÖNEMİ
G7 liderlerinin ABD Başkanı Biden’ın öncülüğünde Rusya’ya karşı çıtayı yükseltmelerine sahne olan zirve, dünkü ilk gününde, dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen faizlerle Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi sağlama anlaşmasıyla tarihe geçti.
Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini teminat olarak kullanarak Ukrayna’ya 2024 sonuna kadar 50 milyar dolar kredi verilmesini öngören anlaşmanın pek çok ayrıntısının üzerinde çalışılması gerekiyor. Ancak G7 üyeleri (ABD, Kanada, Britanya, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya) ile Avrupa Birliği’nin (AB) ‘katkılarıyla’ nakit paranın yıl sonuna kadar Kiev’e ulaşması hedefleniyor.
BATI FİNANS SİSTEMİ HAKKINDA YENİ SORU İŞARETLERİ DOĞURDU
Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor. Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Doldurulmuş varlıkların kullanıma açılmasının, hele de savaşı körüklemek için kullanılmasının daha önce Batı finans sisteminde örneği yoktu. G7 zirvesi bu açıdan emsali oluşturdu. (AA, Reuters, Dış Haberler)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***