Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, canlı yayında yaptığı açıklamalarında enflasyonla ilgili “Yıl sonunda yüzde 38’ler seviyesine gelecek” mesajını verdi. Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat sistemi için de, “Zaten başından itibaren geçici bir düzenlemeydi. Görevini yaptı, artık adım adım oradan çıkıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, NTV’de canlı yayında soruları yanıtladı. Son bir yılda iki önemli başlıklarından birinin ekonomik ve sosyal politikalar olduğunu söyleyen; bir yandan istihdamı artırma diğer yandan enflasyonu düşürme çabasında olduklarını söyleyen Yılmaz, ikinci önemli başlıklarının da deprem olduğunu ifade etti. Dış politikada da Gazze’nin gündemde olduğunu ve yoğun geçen bir yıl yaşadıklarını söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Pandemi sonrası süreçten Türkiye en hızlı çıkış yapan ülke oldu. Reel tarafı hızlı olarak toparladık. Depremin etkileriyle tabii önemli bir bütçe ve cari açığımız vardı. Türkiye son 1 yılda bu riskleri bertaraf attı. İki tarafta da güçlü hale geldik, enflasyonla mücadele için geçiş sürecini tamamlamış olduk.”
“Haziranla birlikte dezenfansyon süreci başlayacak
Cevdet Yılmaz, enflasyonla ilgili olarak da şunları kaydetti:
“Enflasyonla mücadelede geçiş döneminde zeminde güçlendiren adımlar attık. Mayıstan sonra düşüş başlayacak dedik. Temmuz-Ağustos-Eylül’de devam edecek düşüş süreci. Enflasyon yıl sonunda yüzde 38’ler seviyesine gelecek. 2026’da ise yüzde 10’un altına düşecek şekilde programımızı yaptık. 2026’da tek haneli rakamları yakalayacağız. Haziranla birlikte dezenfansyon süreci başlayacak.
“3 yıla yayılan bir planımız var”
3 yıla yayılan bir planımız var. Tüketim ağırlıklı değil, üretim ağırlıklı büyümeyi öngörüyoruz. Bir taraftan enflasyonla mücadele ederken bir taraftan büyümeyi hedefliyoruz. Bu kolay bir şey değil. 3 yıllık bir perfpektifte bir taraftan enflasyonu düşürecek bir taraftan istikrarlı bir şekilde büyüyecek. Kısa vadede enflasyon ile büyüme arasında tartışmalar yapabilirsiniz. Ama en sağlıklı büyüme fiyat istikrarıdır. Orta vadede bu iki hedefte bir çelişki görmüyoruz.”
“Seçim sonrası MB rezervleri 60 milyar dolar arttı”
Cevdet Yılmaz ekonomideki diğer beklentilerden açıklamalarında şöyle bahsetti:
“OVP seviyesinde yıl sonunda yüzde 4’lük bir büyüme bekleniyor. Döviz ihtiyacımız da azaldı. Seçim öncesi spekülatif bir hava oluşturulmuştu. Nitekim seçim sonrası 60 milyar doların üzerinde Merkez Bankası’nın rezervlerinde bir artış gerçekleşti.
KKM açıklaması
KKM zaten başından itibaren geçici bir düzenlemeydi. Görevini yaptı, artık adım adım oradan çıkıyoruz.
Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok
Bizim yapacağımız vergi düzenlemeleri enflasyonu artırıcı değil, kayıt dışılığı azaltacak bir teklif barındırıyor. Çok spekülatifler görüyoruz sosyal medyada. Yetkililer açıklanmadan söylentilere itibar edilmemeli. Borsada yapılan işlemler üzerinden cüzi bir miktar alma tartışmaları yapılıyor. Borsada kazançlar üzerinden bir vergi yok. Sadece 10 binde 1’ler olur mu bunun tartışması var işlem ücreti olarak.”