İSTANBUL – “Demokratik bir orkestra” şiarıyla çalışmalarına başlayan ve ilk konserini İzmir’de veren Mezopotamya Orkestrası, farklı halklardan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Çok sayıda Kürt sanatçının bir araya gelerek kurduğu Mezopotamya Orkestrası, çeşitli halklardan sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 6 ay önce “Demokratik bir orkestra” şiarıyla çalışmalarına başlayan orkestra, ilk konserini geçtiğimiz günlerde İzmir’de verdi. Mezopotamya Orkestrası Şefi ve Aranjörü Kemal Yıldırım, orkestranın çalışmaları ve amaçlarına dair konuştu.
YAKLAŞIK 30 KİŞİLİK BİR ORKESTRA
Orkestra kurma fikrini uzun süredir düşündüklerini ifade eden Yıldırım, yaklaşık 30 kişilik bir müzisyen ve sanatçıyla orkestrayı kurduklarını ifade etti. Orkestrayı genişletmeyi amaçladıklarını aktaran Yıldırım, “Mezopotamya, insanlığın beşiği ve tarihi mirasıyla kadim bir coğrafyadır. Birçok farklı kültürü topraklarında barındırmıştır. İnsanlık için büyük bir önem taşımaktadır. Biz de ‘Mezopotamya coğrafyasını müzik başlığı altında ifadeye kavuşturabilir miyiz’ sorusunu sorduk ve bu anlamda coğrafyanın karakterini müzikle de ifade etmek istedik” dedi.
12 ESER YENİDEN ARANJE EDİLDİ
Yaptıkları çalışmalarda kadın kimliğini, çok kültürlülüğü ve demokratik olmayı öncelediklerini belirten Yıldırım, ilk çalışmanın Mezopotamya Kültür Merkezi’ne (MKM) bağlı eski gruplardan oluşan Koma Amed, Agirê Jiyan gibi grupların 90’lı yıllarda çıkarttıkları 12 eseri seçerek, yeniden aranje etmek olduğunu söyledi.
Yıldırım, “Fakat eserlerin devrimci ve kültürel ruhuna çok karışmadık. Sadece küçük değişiklikler yaptık. Şarkılara yeni yeni motifler uyguladık. Fakat dediğim gibi eserler 1990’lı yılların ruhunu kendi içinde taşımaya devam etti. Ardından ilk konserimizi de İzmir’de sahneledik. Konserimizde büyük bir coşku ortaya çıktı. Bu açıdan da bu durum bizim ne kadar doğru bir üretim yaptığımızı açığa çıkardı. Bizim için bir moral oldu” ifadelerini kullandı.
DEMOKRATİK BİR ORKESTRA
Yıldırım, şunları söyledi: “Yaşadığımız coğrafyanın tarihsel karakterinin merkezinde demokrasi var. Bu anlamda Mezopotamya Orkestrası’nın da merkezine demokrasiyi koyarak, her anlamda demokratik bir yaklaşımla müzik alanında yeniden bir üretimsel alan yaratmak istiyoruz. Bu üretimsel alanı halklarla birlikte örmek ve büyütmek istiyoruz. Bu açıdan Mezopotamya Orkestrası’nın halkın orkestrası olmasını ve halka mal olmasını istiyoruz. Orkestrada yer alan müzisyen ve sanatçı arkadaşlarımız sadece Kürtlerden oluşmuyor. Birçok farklı kesimin dahil olduğu bir orkestra kurduk.”
‘YENİDEN YORUMLAMA İMKANI OLUŞTURMAK İSTEDİK’
Dünyada, Türkiye ve Kurdistan’da müziğin ifade ediliş biçimlerinin her geçen gün değiştiğini belirten Yıldırım, bu değişimin bir yanının bilimsel ve teknolojik gelişmeler, diğer bir yanının ise toplumsal değişimler olduğunu dile getirdi. Yıldırım, “Bu değişimlerin açığa çıkardığı yeni üretim yaklaşımları müzik alanının da her geçen gün değişmesine neden oluyor. Bu değişimin pozitif yanlarıyla biz de kendi devrimci müziğimizi daha geniş bir orkestra kurarak, yeniden yorumlama ve üretme imkanı oluşturmak istedik” diye belirtti.
KURDİSTAN’DA KONSER HAZIRLIĞI
Önümüzdeki günlerde Kurdistan ve Türkiye’de konserler vermeye devam edeceklerini açıklayan Yıldırım, “Mezopotamya Orkestrası olarak halkımızla bir araya gelip şarkılarımızı dillendirmek istiyoruz. Halkımızın orkestramızı takip etmesini diliyoruz. Halkın bizi dinlemesi ve arkamızda durması bizim için önemli. Ve ben inanıyorum ki halkımız Mezopotamya Orkestrası’na sahip çıkacaktır” dedi.
MA / Ömer İbrahimoğlu
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***