AMED – Bu yıl 6’ncısı düzenlenen MA Music Günleri’ne katılan aileler, asimilasyon politikalarına karşı çocuklarını MA Music’e gönderdiklerini söyledi.
Amed’de çalışmalarını sürdüren Ma Music Akademisi, bu yıl Ma Music Günleri’nin 6’ncısını 1-12 Haziran tarihleri arasında düzenliyor. Sanatçı Rênçber Ezîz’in anısına yapılan etkinlikler kapsamında yıl boyunca eğitim gören çocuklar, öğrendikleri enstrümanlarla performanslarını sergiliyor. Çocuklarını akademiye gönderen aileler, eğitimlerin çocukları üzerindeki etkilerine dair konuştu.
ASİMİLASYON POLİTİKALARINA ALTERNATİF
Kızı 5 yıldır MA Music’e giden Zuhal Yelboğa, asimilasyon politikalarına karşı kızını akademiye gönderdiğini söyledi. Bu süre zarfında kızının keman çalmayı öğrendiğini söyleyen Yelboğa, “Sistem çocuklarımız üzerinden dilimizi, kültürümüzü hatta giydiğimiz elbiselerimize kadar asimile etmeye çalışıyor. Çocuklarımızı kültüründen uzaklaşmasın ve yabancılaşmasın diye Ma Music’e gönderdik. MA Music de bunun için çalışma yürütüyor” dedi.
AİLELERE ÇAĞRI
Dil ve kültürün çocuklar üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkati çeken Yelboğa, “Daha önce batıda yaşıyorduk. Burada yaşamakla orda yaşamak arasında çok fark var. Çocuğumuz dilini unutmuştu. Amed’e geldiğimiz gibi MA Music’e kayıt yaptık. Kurslar kızımda büyük bir etki yarattı. Kendini ait hissetmesine sebep oldu. Bu yüzden de bütün anne babalara sesleniyorum; çocuklarınızla Kürtçe konuşun onları MA Music’e gönderin. Kendi dillerinde şarkılar söylesinler. Kültüründen uzaklaştırılmasın çocuklarımız” diye belirtti.
ANADİLDE EĞİTİMİN ETKİLERİ
Kızı Zarya’nın MA Music sayesinde Kürtçe konuşup okuduğunu ve yazabildiğini dile getiren Esra Okur, “Çocuğumun kendi dilinde şarkılar söylemesi, enstrüman öğrenmesi gelişimi açısından hem psikolojik hem de sosyal açıdan çok büyük bir etki yaratıyor. Çünkü yaşamı kendi dilinde yaşıyor. Bu çocuklarda güzel bir etki bırakıyor. MA Music kültürü canlı tutuyor. Çocuğum orada kendi kültürünü yaşıyor” diyerek, bütün aileleri çocuklarını Kürtçe eğitim veren kurumlara yollamalarını önerdi.
ÇOCUKLAR KÜLTÜRÜNÜ YAŞIYOR
Kızı Zerya’nın 2 yıl Zarok Ma’da ritim eğitimi aldıktan sonra MA Music Akademisi’ne geçtiğini belirten Cevher Bilgi, “Kendi dilini unutmasın, kültürünü öğrensin diye gönderdik. Köklerinden kopmayacaklar, bu çok güzel bir his. Tüm ailelere çocuklarını MA Music’e göndermelerini öneriyorum. Çünkü çocuklarımız hem kendi dilini öğreniyor hem de kendi dilinde şarkı söyleyip, enstrüman çalmayı öğreniyorlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***