(Serbest Görüş) – ABD Temsilciler Meclisi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik “yakalama kararı” başvurusunu değerlendiren Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yönelik yaptırım öngören bir tasarıyı kabul etti. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Meclis’te yapılan oylamada, 155 hayır oyuna karşılık 247 evet oyuyla kabul edilen tasarı, UCM’ye yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Bu karar, ABD’nin uluslararası hukuk konusundaki tutumunu yeniden gündeme getirdi.
YAPTIRIM KARARININ DETAYLARI
Cumhuriyetçi vekillerin tamamının lehte oy verdiği tasarıya, 42 Demokrat temsilcinin de evet oyu vermesi dikkat çekti. Ancak, tasarıya hayır oyu veren Demokratlar, UCM’ye yönelik yaptırım adımının yanlış bir yaklaşım olduğunu savundu. Tasarının yasalaşması için Senato’da kabul edilmesi ve ardından Başkan Joe Biden tarafından imzalanması gerekiyor.
BIDEN’IN TUTUMU
ABD Başkanı Joe Biden, daha önce yaptığı açıklamalarda UCM’nin İsrail ve İsrailli siyasetçiler üzerinde yargı yetkisinin olmadığını savunmuş ve UCM’ye yaptırım uygulamanın yanlış olacağını belirtmişti. Biden’ın, Temsilciler Meclisi’nden geçen bu tasarıyı imzalayıp imzalamayacağı merak konusu.
UCM’NİN YAKALAMA KARARI TALEBİ
UCM Başsavcısı Kerim Han, 20 Mayıs’ta İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında “yakalama kararı” başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı. UCM’den yapılan açıklamaya göre, Han ayrıca Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları lideri Muhammed ed-Dayf hakkında da yakalama kararı başvurusunda bulunmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***