RİZE – Rize’de yeşil çayı tabutta taşıyan üreticiler, açıklanan çay fiyatlarını protesto etti.
Rize’nin Fındıklı ilçesinde Ziraat Odası ve Esnaf Odası, yaş çay alım fiyatının 19 lira olarak açıklanmasını yaptıkları yürüyüş ve açıklamayla protesto etti. Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanan yüzlerce çay üreticisi, içine yaş çay doldurdukları tabut ile Fındıklı Merkez Camii’ne kadar yürüdü. Camide çayın cenazesini kaldıran üreticiler, 1 ekmek fiyatına gerileyen çayın içinde bulunduğu tabutun başına simgesel olarak ekmek fotoğrafı koydu. Yürüyüşte “Çay sanayici için servet, tüketici için keyif, üretici için ise emek, ekmek ve gelecektir” pankartı açan yurttaşlar, “Doğduğumuz yerde doymak istiyoruz”, “Topla topla bitmeyi, çay da para etmeyi” dövizlerini taşıdı. Yürüyüş boyunca sık sık “Çayda sömürüye son” ve “Sadaka değil hakkımız olanı istiyoruz” sloganları atıldı. Esnaflar da kepenk kapatıp, yürüyüşe katılarak üreticiye destek verdi. Açıklamaya CHP milletvekilleri de katıldı.
Fındıklı Meydanında yapılan açıklamada konuşan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, üreticinin emeğine, ekmeğine ve geleceğine sahip çıkacağını belirtti. Emeklerine saygı duyulmasını istediklerini ifade eden Özsoy, “Ekmeğimize taş konulmasını, geleceğimizin karartılmasını ve engellenmesini istemiyoruz. Biz alın terimizin karşılığını alarak kazanmak, çocuklarımıza iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz. Taban fiyat açıklanmadan Çaykur 4 Mayıs’ta kampanyayı açtı ve üreticimiz belirsizlik içinde çayını sattı. Tarım ve Orman Bakanlığı kampanya açıldıktan 1 hafta sonra, yani 11 Mayıs’ta gece yarısı bakanlığın resmi sitesinde 17 TL’lik BRÜT yaş çay taban fiyatını açıkladıktan sonra bölge halkından büyük tepkiler ve şikayetler gelince bir başka açıklamasında çay fiyatının maliyetlere göre hesaplandığını ve buna göre makul bir fiyat olduğunu açıkladı” dedi.
ÖZEL SEKTÖR 14 LİRADAN ALIYOR
Çayın ortalama maliyetinin 18 lira olduğunu ve açıklanması gereken fiyatın da 25 lira olduğunu belirten Özsoy, “İddia ediyoruz ki çayda hesaplanan maliyet gerçeği yansıtmıyor. Üretici bu maliyetlere çayını memnun olduğu için değil, mecbur olduğu için satıyor. Maliyetine çay satıyoruz çünkü mecburuz. Üretime borç batağında başladık, kredi kartlarımızın limitleri dolu, bankadan çektiğimiz yüksek faizli kredi taksitlerimiz var. Çay makasına, çay sergisine, yağmurluğa, çizmeye, mazota, işçiye ödeyeceğimiz para yok. Çay hasadı başladığında, tarlada beklemiyor dolayısıyla toplamak zorundayız. Toplanan çayı satmak zorundayız çünkü satmazsak kuruyor ve çürüyor. Yokluktan, yoksulluktan ve kanunsuzluktan faydalanan özel sektör 14 liradan çay alıyor. Zararına çay satmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ardından söz alan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, çay üreticisinin mücadelesini mecliste sürdüreceklerini ve çayın hak ettiği değeri almasını sağlayacaklarını söyledi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***