İZMİR – AKP’nin Ortadoğu ve uluslararası görüşmelerle “tutunacak bir dal” aradığını söyleyen gazeteci Fehim Işık, Erdoğan’ın Kürt özgürlük hareketi karşısında istediğini elde etmesinin zor olduğunu söyledi.
Yerel seçimlerden büyük bir hezimetle çıkan AKP-MHP, çareyi yine savaş politikalarında arıyor. Seçim öncesi Ortadoğu ve uluslararası düzeyde diplomatik görüşmeler yapan Türkiye, Kuzey Doğu Suriye ve Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik savaşı derinleştirmek istiyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu plan kapsamında 22 Nisan’da Bağdat’a ziyaret gerçekleştirecek. 9 Mayıs’ta ise Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek.
Gazeteci Fehim Işık, AKP’nin Ortadoğu ve uluslararası düzeyde yaptığı görüşme trafiğini değerlendirdi. Bu görüşmelerde AKP’nin temel hedefinin Kürt özgürlük hareketini etkisizleştirilme olduğunu söyleyen Işık, “Türkiye, ‘Çöktürme Planı’ ile Kürtlere yönelik soykırım dahil her türlü uygulamayla, Kürt meselesinin bir daha açılmayacak şekilde kapanmasını hedefledi. Güney Kürdistan’da birçok askeri üs kurdu, asker sayısını artırdı, KDP’den yoğun destek aldı. Ancak istediği sonucu alamadı” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN İSTEDİĞİNİ ELDE ETMESİ ZOR’
Türkiye’nin yeniden sonuç almak için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Işık, Irak’ın da desteğini alarak PKK alanlarına asker yerleştirmek istediğini belirtti. ABD ile yapılacak olan görüşmelere dikkati çeken Işık, “Bağdat yönetimi ve diğer siyasi yapılanmaların yaptığı açıklamalara bakılırsa, Türkiye’nin istediğini elde etmesi zor görünüyor. KDP doğrudan bir savaşa katılamayacağını, Irak merkezi hükümeti ile anlaşma sağlanırsa ellerinin rahatlayacağı yönünde bir tutum sergiliyor” ifadelerini kullandı.
‘ERDOĞAN TUTUNACAK DAL ARIYOR’
Erdoğan’ın Bağdat’a yapacağı ziyaretten sonuç almasının zor olduğunu söyleyen Işık, Bağdat’ın Beyaz Saray’la yapılacak görüşmelerin sonuçlarını bekleyeceğini kaydetti. ABD ile görüşmelerde sadece Güney Kürdistan’ın değil, Rojava’nın da konuşulacağını aktaran Işık, “ABD Türkiye’nin arzularını bir şekilde engeller. ABD’nin onayı olmadan Türkiye, Rojava’ya kurşun sıkamaz. Sonuçta ABD kendi çıkarlarına yönelik politika yürütüyor. Erdoğan iktidarını kaybetmemek için tutunacak dal arıyor. Böylesi bir durum ABD için de bulunmaz bir şey. Bu noktada ABD, Türkiye’nin zayıflığından faydalanmaya çalışacak. ABD bir yönü ile özellikle Güney Kürdistan’da savaş süreci yürütebilir. Diğer yandan ABD Başkanının dillendirdiği gibi Rojava üzerinden diğer Kürt bölgelerinde bir temel uzlaşıya gidebilir. Bunlar kısa vadede olacak şeyler değil. Kürt hareketinin konumu da burada önemli. ABD’den onay alınsa bile Türkiye’nin işi Kürt özgürlük hareketi karşısında kolay değil” diye belirtti.
Türkiye’nin Kürt güçlerini karşı karşıya getirme stratejisini yürüttüğünü ifade eden Işık, “Bu politika ırkçı, milliyetçi yaklaşımın yansımasıdır. Kürt öldüğünde hesabını vermek zorunda hissetmiyor. Ama paralı askerlerini ya da profesyonel askerlerin ölümünü kamuoyundan gizlese de hesap vermesi gerekiyor. İster korucular ister KDP’nin güçleri isterse de siyasi olarak destek verenler durup düşünmeliler. Korucuların isimleri yayınlandı. Birçoğu bildiğimiz isimler, Türk devletinin savaşta öne sürdüğü aşiret reisleridir. Aklını başına alıp düşünmesi gerekenler, Erdoğan siyasetine destek veren, onunla birlikte hareket eden Kürtlerdir” diye konuştu.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***