TR724 ÖZEL |
Türkiye siyasetinin deneyimli ismi, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 31 Mart seçim sonuçlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. “Şimdi CHP’nin önünde umutlu bir tablo var; ancak…” diyen Günay, “Katılımın artması halinde oranın düşmesi ihtimalini gözden uzak tutmamak gerek. Çünkü sandığa gelmeyen CHP seçmeni değil, AKP seçmeni.” ifadelerini kullandı.
CHP’nin yerel yönetimlerde katılımcı, saydam ve başarılı olması gerektiğinin altını çizen Ertuğrul Günay, “Bu yerel seçim başarısı, genel seçimi olumlu etkileyebileceği gibi 1991, 1994 ve 1995 seçimlerinde yaşandığı gibi olumsuz da etkileyebilir.” uyarısında bulundu.
AKP’yi zor günlerin beklediğini belirten Günay, “Aslında bu sonuç 2014’den beri beklenen bir sonuçtu; muhalefetin çeşitli hataları 10 yıllık ertelemeye neden oldu. Sonunda, muhalefetin yapamadığını iktidar seçmeni yaptı; partisini kibir dağından aşağı yuvarladı. Parti yönetimi hala nerede hata yaptıklarını araştırıyormuş. Bence, nerede doğru yaptıklarını araştırsalar, gerçekle yüzleşmeleri daha kolay olur!” ifadelerini kullandı.
DEM Parti’nin 10 ilde seçimi büyük bir farkla kazanmasıyla ilgili de konuşan Günay, artık kayyım siyasetinin son bulması gerektiğini belirtti: “DEM Parti özelinde, Kürt siyasi hareketini demokrasinin meşru ve vazgeçilmez unsuru saymadan hiçbir sorunu çözemeyiz.”
31 Mart yerel seçimleri AKP ve ortağı MHP için tam bir bozgun, CHP içinse büyük bir zafer oldu. 2019 yılındaki yerel seçimlerde yüzde 44,54 olan AKP’nin oy oranı, resmi olmayan verilere göre 35,49’a geriledi. MHP’nin oy oranı da yüzde 7,31’den yüzde 4,98’e düştü. Buna karşılık CHP’nin oy oranı ise yüzde 30,12’den yüzde 37,77’ye yükseldi.
AKP, 2019’da 20,5 milyon seçmenin oyunu almıştı; bu rakam son seçimde 16,3 milyona kadar geriledi. CHP’ye oy verenlerin sayısı ise 13,9 milyondan 17,4 milyona çıktı. CHP, yıllar sonra birinci parti olarak ipi göğüsledi.
Ancak AKP için asıl hezimet sadece oy oranlarının düşmesi değil. Buna bağlı olarak AKP aralarında büyükşehirlerin de bulunduğu elindeki 18 ili kaybetti. Balıkesir, Bursa, Zonguldak, Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Nevşehir, Yozgat, Kilis, Kırıkkale, Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Muş, Ağrı, Adıyaman, Şanlıurfa AKP’nin elinden kayıp gitti…
Yozgat ve Şanlıurfa’yı YRP aldı. Nevşehir’i İYİ Parti kazandı. Tokat ve Gümüşhane’de ise MHP seçimin galibi oldu. Sivas’ta BBP ipi göğüslerken, Muş ve Ağrı’da DEM Parti güldü… Geriye kalan illerin tamamını CHP kazandı…
AK’nin elinde 24 il kaldı! Son seçimde elindeki 18 şehri veren AKP, ortağı MHP’den 2, rakibi CHP’den ise 1 ili, Hatay’ı aldı.
AKP, 2019’da kazandığı 18 ili verdi; buna karşılık elinde olmayan 3 ili kazandı. Bunlar MHP’den aldıkları Bayburt, Karabük ve CHP’den aldıkları Hatay… Kesin olmayan sonuçlara göre AKP 30 büyükşehir belediyesinden 12’sini kazandı. 2019’da 15 büyükşehir belediyesi almıştı. İl bazında ise 24 belediyeyi kazandı.
CHP, Türkiye genelinde 35 belediye kazandı.
Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Seçmen AKP’ye nasıl bir mesaj verdi? CHP önümüzdeki süreçte ne yapmalı? AKP için hezimetin tek sebebi ekonomi mi? Bu soruların cevabını Türkiye siyasetinin deneyimli ismi Ertuğrul Günay’a sorduk…
CHP yönetimi geçmişten ders çıkarmalı
– Seçmen 31 Mart’ta nasıl bir mesaj verdi?
- Yerel seçimde iktidar değişmeyeceği için seçmen kendi partisini uyarmak imkanını buluyor. 1989’da da olmuştu. ANAP seçmeni sandığa gitmemiş, SHP oyu artmamasına rağmen belediyeleri kazanmıştı. Şimdi CHP açısından daha umutlu bir tablo var; toplam oyunu da önemli ölçüde arttırdı. Ancak katılımın artması halinde oranın düşmesi ihtimalini gözden uzak tutmamak gerek. Çünkü sandığa gelmeyen CHP seçmeni değil, AKP seçmeni.
– CHP Türkiye’nin artık neredeyse yüzde 80’nini yönetiyor. Bu genel seçimlere nasıl etki eder?
- CHP’nin yerel yönetimlerde katılımcı, saydam ve başarılı olması gerekiyor. Bu yerel seçim başarısı, genel seçimi olumlu etkileyebileceği gibi 1991, 1994 ve 1995 seçimlerinde yaşandığı gibi olumsuz da etkileyebilir.
- İçerde güç savaşı, güç zehirlenmesi, rant ve fırsatçılık doğmadan ölmeye neden olabilir.
Bu açıdan CHP yönetiminin geçmişten ders çıkarması, olabildiğince saydam ve kucaklayıcı bir anlayış geliştirmesi şart.
Nerede doğru yaptıklarını araştırsalar daha sağlıklı olur!
– Erdoğan’ın bundan sonra nasıl bir strateji izlemesini bekliyorsunuz?
- AKP’yi zor günler bekliyor. Aslında bu sonuç 2014’den beri beklenen bir sonuçtu; muhalefetin çeşitli hataları 10 yıllık ertelemeye neden oldu. Sonunda, muhalefetin yapamadığını iktidar seçmeni yaptı; partisini kibir dağından aşağı yuvarladı.
– İktidar temsilcilerine göre hezimetin sebebi ekonomi. Siz ne diyorsunuz?
- İktidarın seçim sonucunu ekonomiye bağlaması da son derece aldatıcı. Evet, ekonomik şartlar, pahalılık önemli bir neden; ama yolsuzluk, hukuksuzluk, kayırmacılık, kibir, israf, şımarıklık, adaletsizlik birike birike bugünlere gelinmesine neden oldu. Parti yönetimi hala nerede hata yaptıklarını araştırıyormuş. Bence, nerede doğru yaptıklarını araştırsalar, gerçekle yüzleşmeleri daha kolay olur!
Kürt siyasal hareketini meşru saymadan hiç bir sorunu çözemeyiz
– DEM Parti’in 10 ilde seçimi büyük bir farkla kazanmasını nasıl yorumluyorsunuz? ‘Taşımalı seçmen’ rezaletine rağmen böyle bir sonucun alınmasını iktidar nasıl okumalı?
- DEM Parti, kazanamayacağı yerlerde seçmenini serbest bırakmış göründü; muhalefetin büyük partisi konumundaki CHP’ye destek oldu. Ancak kazanma olasılığı olan yerlerde gücünü arttırarak iddiasını sürdürdü.
- Önümüzdeki dönemde iktidarın ‘kayyım atama’ benzeri yanlışları yapacağını düşünmüyor, böyle yanlışlardan sakınmasını tavsiye ediyorum. DEM Parti özelinde, Kürt siyasi hareketini demokrasinin meşru ve vazgeçilmez unsuru saymadan hiçbir sorunu çözemeyiz.
- Umarım ki, 31 Mart dersinden sonra iktidar, hukuk, adalet ve demokrasi alanında önceki yanlışlarını sürdürmez ve Türkiye içerde barışını, dışarda saygınlığını geliştirecek yeni bir yola girer.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***