Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı enflasyon nedeniyle artış gösterirken, dünya genelinde ise tersi bir durum yaşanıyor. Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 100’ü bulurken, dünya genelinde ise gıda fiyatları ya yerinde sayıyor ya da düşüş sürecinde.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Şubat ayında yayınladığı son rapora göre, dünya gıda emtia fiyatlarının ölçütü Ocak ayında da gerilemesini sürdürdü. Et ve tahıl fiyatlarındaki düşüşler, şeker fiyatlarındaki yükselişleri dengeleyerek, fiyatların gerilemesinde etkili oldu. Türkiye’de ise tersi gelişmeler söz konusu. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), tarafından yapılan hesaplamalara göre Ocak 2024 döneminde açlık sınırı 15 bin 48 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 49 bin 19 TL’ye yükseldi. Böylelikle açlık sınırı 1 ayda 617 lira artarken yoksulluk sınırı aylık bazda 2 bin 10 TL yükselmiş oldu. Türk-İş araştırmasının 2024 Ocak ayı sonucuna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 15 bin 48 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 49 bin 19 TL’ye yükseldi.
Dünya genelinde et fiyatlarında düşüş görülürken, Türk İş tarafından yapılan çalışmada ise et fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Sadece bir aylık dönemde ortalama balık fiyatlarında 32 TL’lik artış görülürken, yumurta fiyatlarında 0,20 kuruşluk bir artış gözlemlendi. Tavuk fiyatları ise geçen aya göre 5 TL artış göstererek ortalama kg fiyatı 77 TL’den marketlerde yer aldı. Et ve et ürünlerinin yanı sıra Türkiye’de baklagillerin fiyatlarında da artış söz konusu. Kuru baklagiller grubunda en yüksek artış yeşil mercimekte gerçekleşti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***