6 Şubat depremlerinin üzerinden 14 ay geçti. 11 ilde yaşanan yıkımla birlikte evlerinden olan binlerce depremzede yaşamaya başladıkları konteyner kentlerde üçüncü bayramlarını geçiriyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerle birlikte 11 ilde yaşanan yıkımda yüz binlerce yapı yerle bir olurken resmi rakamlara göre 50 binden fazla insan yaşamını yitirdi.
Evlerini kaybeden depremzedeler ise 1 yılı aşkın süredir kendileri için oluşturulan konteynerlerde yaşamlarını sürdürüyor.
VOA Türkçe, depremin en fazla etkilediği kentlerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde kurulan konteyner kent sakinlerine bayramla ilgili duygularını sordu.
Yaşanan depremde yakınlarını ve evlerini kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan vatandaşlar, konteynerlerde buruk bir bayram geçirdiklerini ifade etti.
Konteyner yaşamının zorluğuna dikkat çeken depremzedelerin bayramla ilgili tek dileği ise bir an önce kalıcı konutlara geçerek bir ev ortamında yaşamak.
“Bazılarının evde yemek hazırlayacak annesi, bazılarının ise öpecek bir çocuğu yok”
Konteyner kent içinde bakkal dükkanı işleten Meral Özsün, depremin neden olduğu psikolojik travmayı henüz atlatamadıklarını VOA Türkçe’ye anlattı.
Özsün, “Sabah uyandık, insanlar bayram namazından geldi, benden ekmek alıyorlar. Bazılarının evde yemek hazırlayacak annesi yok, bazılarının namazdan gelecek babası yok, bazılarının ise öpecek bir çocuğu yok. Yaşadığımız çok zor bir olaydı ve devam eden etkileri bizi çok fazla üzüyor. O yüzden buruğuz yani, sevinemiyoruz’’ dedi.
“Sevdiklerimiz yanımızda olmadığı için bayramımız buruk geçiyor” diyen Faruk Ölçücü de, konteynerde geçirdikleri üçüncü bayram olduğunu belirterek, bir sonraki bayramda kalıcı konutlara geçmeyi beklediğini dile getiriyor.
“Nurdağı’nda siyasetçi olmadığı için çalışmalar çok ağır ilerliyor”
Konteyner yaşamının zorluğuna dikkat çeken bir diğer depremzede Mehmet Kuş ise kalıcı konutların daha hızlı ilerlemesinde siyasi figürlerin etkili olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Dileğim bir an evvel evimizin çıkması. Konteynerlerde akşam doğru düzgün yatacak bir yer yok. Bir arkadaşımız gelse oturacak yer yok. Oğlum gelse bile misafir edeceğim bir yer yok. 1 yılı aşkın zamandır burada oturuyoruz. Ev çıkacak diyorlar ama Nurdağı’ndaki TOKİ konutlarında çalışmalar biraz zayıf. İslahiye’de buradan daha fazla konut hazır hale geldi. Bizim Nurdağı’nda siyasetçi olmadığı için çalışmalar çok ağır ilerliyor.”