(Serbest Görüş) – ALP YALMAN
Tip-1 diyabet hastası çocukların sensör ihtiyacının karşılanması için Koç Üniversitesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Hatun’un çabaları Meclis’te karşılık bulmasına rağmen henüz bir adım atılmadı.
Şükrü Hatun, bugün sosyal medya hesabından paylaşımlar yaparak, Tip-1 diyaber hastası çocuklar için çağrılarını sürdürdü. Hatun, Meclis’te verdikleri destekten dolayı TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e, AK Parti Kocaeli milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü’ya teşekkür etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı alıntılayarak bir adım atılmasını talep etti.
Sensörler tip 1 diyabetli çocuklar başta olmak üzere tüm tip 1 diyabetlilerin hakkıdır. Teşekkürler @sirsureyya Desteğinizi ve gerekeni yapmanızı bekliyoruz @ProfDrHulagu @isikhanvedat @drfahrettinkoca @memetsimsek pic.twitter.com/668iZpWX8S
— Şükrü Hatun (@sukruhatun) March 6, 2024
Prof. Dr. Şükrü Hatun’un Meclis’te gündeme geldiği içim teşekkür ettiği oturum, 15 Şubat’ta gerçekleşmişti. Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Meclis’te konuyu gündeme getirmiş, ardından da CHP Kütahya milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap ve Prof. Dr. Mühip Kanko destek vermişti.
Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder bütün siyasi parti milletvekillerine seslenerek 30 bin Tip 1 diyabet hastası çocuğun sensör ihtiyacının karşılanması için önerge vermelerini istemişti. Prof. Dr. Şükrü Hatun hocanın gayretini ve adanmışlığını öven Önder, “Şükrü hocanın talebine kulak vermeliyiz.” demişti. TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, “Tip 1 diyabetli yavrularımız bizim öpmeye koklamaya kıyamadığımız yavrularımız. Bunların acılarına ortak olmalıyız. Bütün partiler ortak önerge vererek çığlıklara kulak vermeli. Devlet, bu çocukların sensörünü karşılamalı” açıklamasında bulunmuştu.
Türkiye’de Tip 1 diyabet hastası yaklaşık 30 bin çocuk, şekerini ölçmek için günde en az 10 kez parmağını delmek zorunda kalıyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar için parmağını delmek büyük bir sorun teşkil ediyor. Arkadaşlarından çekindiklerinden dolayı bazı çocuklar zorunlu yapılması gereken bu ölçümleri yapmıyor. Ancak maddi imkanı olan aileler bu sorunu çözmek için çocuklarına deri altına monte edilen glikoz ölçüm cihazı satın alıyor. Bu cihazın maliyeti markasına göre; aylık 3 bin 800 TL ile 8 bin lira arasında değişiyordu. Bundan dolayı da ailelerin büyük çoğunluğu bu cihazlara ulaşamıyor.
Koç Üniversitesi Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Hatun ve CHP Bursa milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala başta olmak üzere bazı duyarlı hekimler de her ortamda konuyu gündeme getiriyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***