İZMİR – “Kürtler, Kaybolan Bir Halkın Tarihi” kitabının da yazarı olan Pontuslu yazar ve sosyolog Mihalis Haralambidis, Atina’da yaşamını yitirdi.
“Kürtler, Kaybolan Bir Halkın Tarihi” kitabının da yazarı olan Pontuslu yazar ve sosyolog Mihalis Haralambidis (73), Yunanistan’ın Atina şehrinde dün akşam yaşamını yitirdi. Panhellenik Sosyalist Hareketi (PASOK) kurucularından olan Haralambidis 1988 yılında milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşan bir grupla Bekaa’da PKK Lideri Abdullah Öcalan ile de görüştü.
O tarihten sonra fikirleriyle, pratiğiyle Kürt mücadelesine destek olan Haralambidis, 1986’da Cenevre’de Birleşmiş Milletler (BM) ile yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin Kürtlere yönelik saldırılarını gündeme getirdi. Yine 1994 yılında verdiği bir demeçte PKK Lideri Öcalan’a Nobel Barış Ödülü verilmesi gerektiğini ifade eden Haralambidis, 15 Şubat komplosu “Utanç” olarak tariflerden o dönem yapılan sokak eylemlerinde de yer aldı. Uluslararası Halkların Hakları ve Kurtuluşu Birliği’nin de kurucu ve yöneticileri arasında yer alan Haralambidis, Öcalan için “Öcalan, Küçük Asya ve Kürdistan’da demokrasinin ilham kaynağıdır” ifadelerini kullandı.
PONTOS SOYKIRIMININ TANINMASINI SAĞLADI
Ailesi Pontos’tan Yunanistan’a göçen Haralambidis Trabzonlu olduğunu söylerken, 19 Mayıs’ın Pontus Soykırımı’nı Anma Günü olarak kabul edilmesi için de yoğun bir uğraş verdi. Pontos soykırımın tanınması için PASOK Merkez Komitesi Üyesi olduğu dönemde yoğun bir mücadele veren Haralambidis’in çabaları sonucunda 1994’te Yunanistan parlamentosu Pontus soykırımını resmen tanıdı.
DEDEAĞAÇ’A DEFNEDİLECEK
Haralambidis için yarın saat 10:00-12:00 arasında Atina Birinci Mezarlığı’na tören düzenlenecek. 30 Mart’ta ise saat 11:00’de memleketi Dedeağaç’a bağlı Aetochori’de toprağa verilecek. Michael’in ailesinin isteği üzerine, çelenk yerine, dileyenlerin geçen yaz Evros’taki büyük yangında tahrip olan Aetochori’deki Sotiros’un Başkalaşım Kutsal Kilisesi’nin yeniden inşasına katkıda bulunmaları isteniyor.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***