Nijerya ordusu, fidye ödemesi için verilen son tarihten günler önce, bu ayın başlarında ülkenin kuzeyindeki bir okuldan silahlı kişilerce kaçırılan öğrenci ve personeli kurtardığını açıkladı. Okul yetkilileri ve bölge sakinleri, 7 Mart’ta Kaduna eyaletinin kuzeybatısındaki Kuriga kasabasında 287 öğrencinin kaçırıldığını söylemişti. Askeri sözcünün verdiği bilgiye göre, pazar günü erken saatlerde komşu Zamfara eyaletinde, 76’sı kız ve 61’i erkek olmak üzere 137 rehine kurtarıldı.
Tümgeneral Edward Buba yaptığı açıklamada, “24 Mart 2024’ün erken saatlerinde ordu, ülke genelinde yerel yetkililer ve devlet kurumlarıyla koordasyon halinde yaptığı arama, kurtarma operasyonuyla rehineleri kurtardı” dedi. Bir güvenlik kaynağı, öğrencilerin bir ormanda serbest bırakıldığını ve aileleriyle yeniden bir araya getirilmeden önce tıbbi testler için Kaduna’nın başkentine götürüldüklerini söyledi.
Kaduna valisi Uba Sani daha önce kaçırılan kişi sayısını 200’den fazla olarak açıklamıştı. Bildirilen rakamlardaki tutarsızlıklar göz önüne alındığında, kaçıranların elinde herhangi bir rehinenin kalıp kalmadığı henüz belli değil. Bazı Kuriga sakinleri, Sani’nin onlara tüm rehinelerin serbest bırakıldığını söylediğini ifade etti. Kuriga ebeveynlerinin sözcüsü Jibrin Aminu, aileler “kaçırılan çocuklarıyla kavuşacakları” pazartesi günü kesşn sayıları açıklayacağını söyledi.
Operasyon, kaçırılanların serbest bırakılmaları için talep edilen 1 milyar naira’lık (yaklaşık 22 milyon lira) fidyenin ödenmesi için verilen son tarihten günler önce gerçekleşti. Nijerya okullarındaki adam kaçırma eylemleri ilk olarak on yıl önce Borno Eyaleti’ndeki Chibok bölgesindeki, bir kız okulundan 276 öğrenciyi kaçıran cihatçı grup Boko Haram tarafından yapılmıştı. Kızlardan bazılarının akıbeti hala bilinmiyor..
O zamandan beri bu eylem biçimi, ideolojik bir angajmanı olmayan suç çeteleri tarafından da benimsendi. Fidye talep eden suç çeteleri tarafından yapılan kaçırma eylemleri, özellikle Kuzey Nijerya’da, aileleri ve toplulukları; sevdiklerinin serbest bırakılması için toprak, sığır ve tahıl satmaya mecbur bırakan, neredeyse gündelik yaşamın parçası bir hadise haline geldi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***