(Serbest Görüş) – Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ‘Diyabet Sensörü Destek Programı’na katıldı.
Yavaş, belediyeciliğin asfalt ve kaldırımdan ibaret olmadığını söyleyerek, “Kanunda şöyle tanımlanıyor; belediye doğumundan ölümüne kadar insanların tüm ihtiyaçları ile ilgilenir. Bu ihtiyaçlar sağlık, sosyal destek, esnafın işini geliştirmesi olur. Ankara’da yaşayan herkesin kendi bulunduğu gruba göre onların daha konforlu yaşamasını sağlamaktır. Dolayısı ile bizim gözümüz nerede, kime nasıl destek olabilirizde. Türkiye’de sürekli olarak SMA’lı hastaların destek kampanyalarını gördükçe şöyle bir yol aklımıza geldi; ‘evlenmek isteyen herkese, evlilik öncesi isteyen herkese ücretsiz olarak SMA kontrolü yaptırıyoruz’ dedik. Ve daha sonra da Sağlık Bakanlığı bunu gündeme aldı. Ancak görüyoruz ki gittiğimiz her mitingde SMA’lı hastaların aileleri bizden destek istiyor. Dolayısıyla en azından kendi yetkimizi kullanarak belediyemizden nikah talebinde bulunan herkese zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın yapmasına rağmen maalesef aileler bu konuda biraz ihmalkar davranıyor. Ve sonuçta aile bir yaşam boyunca çile çekiyor. İkincisi geçenlerde açıkladığımız HPV aşısı. Bu da Türkiye’de belki kamuoyu tarafından bilinmiyor; ama kanser türleri içerisinde akciğer kanseri ve diğer kanserlerin dışında en fazla rastlanan ve insanların ihmal ettiği bir aşı. Bunu da inşallah 30 yaş altındaki sosyal destek verdiğimiz ailelerin çocuklarına ücretsiz şekilde yaptırma kararı aldık” dedi.
Diyabet sensörü destek programını da hayata geçirdiklerini belirten Yavaş, “Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara destek olmak suretiyle en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte sosyal belediyecilik budur. Gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum. Ankara’da 2500 kadar diyabetli öğrencimiz var. İnşallah onların da diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde sınava girmesi için sensörü dağıtmış oluyoruz” diye konuştu.
Yavaş’ın konuşmasının ardından LGS ve YKS’ye girecek Tip-1 diyabetli öğrenciler için diyabet sensörü dağıtımı yapıldı ve kullanım eğitimi verildi. Diyabet sensörü, kandaki glikoz seviyesini her 5 dakikada bir uyumlu akıllı cihazlara göndererek şekerin takibini sağlıyor.
’18 YAŞ ALTI TÜM ÇOCUKLAR İÇİN GENİŞLETİLSİN’
Öte yandan Mansur Yavaş’ın duyurusu üzerine Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Şükrü Hatun, sosyal medya hesabından, “Çok teşekkürler Mansur bey. Mümkünse bu programı Ankara ilindeki 18 yaş altı tüm tip 1 diyabetli çocuklara genişletmemizi diliyorum. Ankara’da 2000 kadar tip 1 diyabetli çocuk var ve siz bunu yapabilirsiniz” diyerek uygulamanın kapsamının genişletilmesi çağrısında bulundu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***