(Serbest Görüş) – Gazze’de soykırım büyürken İsrail’e ihracat şubatta yüzde 20.7 arttı, ocakta 41 milyon dolarlık gıda sevk edildi. Gemiler çelik, silah parçası, çimento ve dikenli tel gibi vahşete ‘malzeme’ olabilecek yükleri taşırken ‘Ticareti kesin’ haykırışlarına Ankara sessiz kaldı. Ticareti sürdüren şirketlere de çağrılar arttı. Vicdanlara hitap edenler ‘Kazanılacak hiçbir para bu yüke değmez. Dev firmalar İsrail’in kirli parasına muhtaç değil. İnsanlık görevini kârın önüne koyun’ dedi.
ŞİRKETLER ‘NEDEN HÂLÂ TİCARET YAPIYORSUNUZ?’ SORUSU KARŞISINDA SESSİZ
Resmi verilere rağmen şirketler ticaretin devam etmediğini ileri sürdü. MÜSİAD ‘İsrail ile ticaret iddiaları mesnetsiz. Filistin’de zulüm varken kimsenin ateşe yakıt taşıyacağına inanmıyoruz’ açıklaması yaptı. Sanko Holding’e bağlı Çimko da çimento ürünlerinde İsrail’in ihracat ağlarında bulunmadığını savundu. Akçansa, Nuh Çimento, Limak, Tosyalı Grup, Zorlu Grup ve İçdaş ise gazetemizin konuya ilişkin soruları karşısında geri dönüş yapmadı.
İsrail’in Gazze’ye yönelik yaptığı soykırım karşısında hayatını kaybedenlerin sayısı neredeyse 40 bine ulaştı. Bölgede çocuklar açlıkla burun buruna kalıyor. Ama Türkiye’nin İsrail ile olan ticareti hız kesmiyor. Özellikle Gazze’ye yapılan saldırıların başlamasından sonra birçok ülkenin ve Türkiye’nin de buradan ithalatı hızla düşmeye başladı. Aralık ayında ihracat verilerinde de İsrail ile olan ticaret dikkat çekti. 2024’te yayınlanan ‘ihracatta hedef ülkeler listesi’nden İsrail’in çıkarılmasına rağmen, ihracatta artmaya devam etti. Aralık ayında bir önceki aya göre, İsrail’e olan ihracat yüzde 34,5 artarak 429 milyon dolara çıktı.
Ocak ayında yüzde 18,5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20,7 artarak 422,2 milyon dolara ulaştı. Neredeyse 41 milyar dolarlık gıda sevkiyatının yapıldığı İsrail’e gemiler aynı zamanda çelik, çimento, silah parçası, dikenli tel ve daha bilinmeyen birçok malzemeyi vahşete taşıyorlar. Hükümet bu ticarete sessiz kalırken SANKO, SOCAR, Pamukkale Kablo, Eren Holding, İÇDAŞ, Zorlu Holding, Tosyalı, Limak Holding, Akçansa, Nuh Çimento ve Eyvap İsrail ile ticarette dikkat çeken şirketlerden oldu. İddialara göre, bu şirketlere ticaret yapan şirketlerin tekstil, enerji, kablo, çimento, inşaat, demir-çelik, radar cihazları, çelik dikenli tel, silah parçaları, hava taşıtlarını fırlatma aksamları sektöründe faaliyet gösteriyor.
Karar’a konuşan AK Parti Adıyaman Milletvekili olan ve aynı zamanda Adıyaman SANKO Tekstilde Müdürlük yapan Hüseyin Özhan “SANKO, 1904 yılından itibaren 100 yılı aşkındır faaliyette bulunuyor. SANKO’nun tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, çimento ve yapı gibi 30’a yakın sektörde çalışması var. 32 senedir tekstilin içindeyim. Adıyaman tekstil firmasında yapılan işleri Bursa İnegöl’e ve Gaziantep’e gönderiyoruz. SANKO Holding’in markası olan Çimko Çimento’nun İsrail’e ihracat yaptığına dair birtakım iddiaları sosyal medyada gördüm. Çimento kısmına uzak olduğum için ihracat yapılıp yapılmadığına dair bilgi sahibi değilim. Sektör çok geniş, ben sadece üretim fabrikasında müdürlük yapıyorum. Burada hazırladığımız tekstil ürünleri direkt olarak İsrail’e göndermiyoruz. Eğer başka yollardan ihracat yapılıyorsa buna dair bir bilgi sahibi değilim” dedi.
ZORLU İSRAİL’İ AYDINLATIYOR
Bursa Organize Sanayi önünde de Filistin’e destek eylemi yapıldı. ‘Filistin İçin Bin Genç Hareketi’ Bursa gönüllüleri tarafından düzenlenen eylemde ‘Katil İsrail, işbirlikçi sermaye’, ‘Gazze halkı yalnız değildir’, ‘Bursa’dan Gazze’ye direnişe bin selam’ sloganları atıldı. Eylemde yapılan açıklamada “Zorlu Holding’in yöneticileri, yatırımlarını geri çekmiyor ve bu sermaye düşkünlüğüyle suça ortaklık ediyor. Zorlu Holding, işgal gücünün hizmetine sunduğu faaliyetleri sebebiyle, Filistin halkına karşı yürütülen soykırımın ortaklarından birisidir. Mavi Marmara olayında Zorlu Holding’in yaptığı açıklamayı hatırlayın ‘Bu ülkede çeşitli ortaklarla enerji yatırımı işine girdik. Şu an devlete elektrik satıyoruz. Birçok yerde ciddi yatırım ve taahhütlerimiz var. Bırakıp dönmek gibi bir lüksümüz yok. Geçmişte yaptığımız 1 milyar dolarlık yatırımın haricinde, kredileri İsrail bankaları tarafından yeni çıkmış 300 milyon dolar tutarında bir yatırımımız daha var. Bu yatırımları yarıda bırakamayız.’ Şimdi soruyoruz; 14 binden fazla çocuk ve 30 binden fazla insanın katledilmesinde payınız varken, ailelerinizin yüzüne bakabiliyor musunuz? Zorlu Enerji’nin yüzde 25 oranında ortak olduğu Dorad Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali, İsrail’in en büyük özel sektör enerji santrali olup ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılamaktadır. Bu elektrik santrali, İsrail Savunma Bakanlığı, havacılık ve uzay sanayii, bankalar, sanayi şirketleri ve İsrail’deki birçok şirkete elektrik sağlıyor. İsrail’in elektrik tedarikçisi Zorlu’ya soruyoruz: Gazze’de hastanelerde elektrik olmadığı için kuvözlerde bebekler ölürken, Gazzeli insanlar yakınlarının cesetlerini aramak için güneşin doğmasını beklerken, onlara bu zulmü reva gören siyonist vahşilerle ticaret yapmak, sizi soykırımın ortağı yapmıyor mu?”
HACİM SAVAŞ ÖNCESİNE YENİDEN ULAŞTI
İsrail’e ihracat savaşın başladığı dönemlerde 462 milyon dolara yakındı. Ekim’de 328 milyon dolara geriledi. Kasım’da da 301 milyon dolar seviyesinde seyretti. Türkiye ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacime ulaştı. Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 34.5 artarak 429 milyon dolara çıkmıştı. Ocak ayında yüzde 18.5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20.7 artarak 422.2 milyon dolara ulaştı. Diğer yandan, İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen ilk iki ülke oldu.
ÇİMKO: TİCARETİMİZ YOK
Çimko Çimento tarafından Karar’a yaptığı açıklamada “Çimko fabrikalarımızda üretimini gerçekleştirdiğimiz klinker ve çimento ürünlerimizi, farklı bölgelerdeki 20’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Ancak, bölgede yaşanan durum nedeniyle İsrail ihracat yaptığımız ülkeler arasında yer almamaktadır” bilgisi verildi. Akçansa, Nuh Çimento, Limak, Tosyalı Holding, İÇDAŞ ve Zorlu Holding konuyla ilgili sorulan soruları cevapsız bıraktı. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği verilerine göre Türkiye’nin gri çimento ihracatında ABD’den sonra en çok ihracat yaptığı ülke İsrail’dir.
SOCAR TÜRKİYE’DEN GÜNDE 44 BİN VARİL PETROL GİDİYOR
Filistin’e destek eylemlerinde tanışan gençlerin bir araya gelerek oluşturduğu Filistin İçin Bin Genç Hareketi de Socar önünde geçen hafta eylem yaptı. Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden İsrail’e taşıması protesto edildi. SOCAR Türkiye Genel Müdürlüğü önünde yapılan eylemde “Türkiye’deki en büyük dış yatırımcı SOCAR İsrail’in soykırımını besliyor. SOCAR işgalciyle ticareti kes” çağırısı yapıldı. Filistin İçin Bin Genç adına yapılan açıklamada, İsrail’in petrol ihtiyacının yüzde 60’ının Azerbaycan ve Kazakistan tarafından karşılandığı, Azerbaycan petrolünün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ile Türkiye’ye gelip Ceyhan Limanı’ndan tankerler ile İsrail’e taşındığı belirtildi. Açıklamaya göre, SOCAR, İsrail’e her gün 44 bin varil petrol gönderiyor ve İsrail, ham petrolü Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’ndan tedarik ederken işlenmiş petrolü de SOCAR’a ait STAR Rafineri’den alıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***