Kıbrıs üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla ilk insani yardım malzemelerinin gönderilmesinin ardından ikinci sevkiyatın hazır olduğu belirtildi.
Kıbrıs üzerinden Gazze’ye deniz yoluyla ilk insani yardım malzemelerinin gönderilmesinin ardından ikinci sevkiyatın hazır olduğu belirtildi.
Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanyol yardım kuruluşu Open Arms ile birlikte misyonu düzenleyen ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK), yeni sevkiyatın konserve ve dökme ürün paletlerini içerdiğini kaydetti.
Larnaka’dan yola çıkan ilk sevkiyatta ise 200 ton gıda bulunuyordu. İlk görevde WCK’nin yıkılan binaların molozlarından inşa ettiği derme çatma bir iskeleye yardım indirildi.
Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulidesde, Gazze için ikinci yardım sevkiyatının Kıbrıs’tan yola çıkmaya hazır olduğunu söyledi. Christodoulides, “İlk gemi Kıbrıs’a dönmeye başladı ve biz de ikinci gemiyi göndermeye hazırız” dedi.
İçinde 240 ton yardım bulunan ikinci gemi Larnaka limanında demirlemiş durumda ve yola çıkmak için işaret bekliyor.
WCK, ikinci teknede Gazze’ye yapılacak deniz yolu teslimatlarına yardımcı olmak üzere iki forklift ve bir vinç bulunduğunu kaydetti.
Bir mürettebat gemisinin, makineleri çalıştırmak ve yardımı boşaltmak üzere sekiz işçiyle birlikte kargo gemisine eşlik edeceği bildirildi.
Gemiyi temin eden Open Arms, X’te, “Umarım bugün açtığımız bu koridor, açlığı hafifletmek, acıları dindirmek ve sivil nüfusa insanlığını geri kazandırmak için karasal olanlarla birlikte bir yol olur” açıklaması yaptı.
“2 yaşın altındaki her üç çocuktan biri yetersiz besleniyor”
Filistin bölgesinde faaliyet gösteren ana BM ajansı, Gazze’nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her üç çocuktan birinin akut olarak yetersiz beslendiğini ve kıtlığın yaklaşmakta olduğunu bildirdi.
BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), “Gazze’de çocukların yetersiz beslenmesi hızla yayılıyor ve daha önce görülmemiş seviyelere ulaşıyor” dedi.
Gazze’deki hastaneler bazı çocukların yetersiz beslenme ve susuzluktan öldüğünü aktardı.
Uluslararası gıda güvensizliği izleme kuruluşu IPC, aralık ayında mayıs ayına kadar olan projeksiyon döneminde kıtlık riski olduğunu açıklamıştı.
IPC’nin kıtlık ilan edebilmesi için nüfusun en az yüzde 20’sinin aşırı gıda sıkıntısı çekmesi, her üç çocuktan birinin akut olarak yetersiz beslenmesi ve her 10.000 kişiden ikisinin her gün açlık ya da yetersiz beslenme ve hastalık nedeniyle ölmesi gerekiyor.
Batılı ülkeler İsrail’e yardımların ulaşması için daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulunuyor.
BM de geçişlerin kapatılması, zorlu incelemeler, hareket kısıtlamalarının yardımların bölgeye ulaşmasını engellediğini bildirdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***