AMED – DEM Parti’nin Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun, kentteki STÖ temsilcileriyle bir araya geldi. Eşbaşkan adayları, 8 yıllık kayyım vesayetinin tahribatlarını silmek için birlikte çalışmanın önemini vurguladı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed İl Örgütü, yerel seçim öncesinde sivil toplum örgütlerinin (STÖ) temsilcileri ile düzenlenen çalıştayda buluştu. Kentteki bir otelde gerçekleştirilen “Bi hevre; mil bi mil /Hep birlikte: Omuz omuza” başlığı taşıyan çalıştaya çok sayıda STÖ temsilcisi katıldı.
DEM Parti Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun da yer aldığı çalıştayın açılış konuşmasını yerine kayyım atanan Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkanı Necati Pirinççioğlu yaptı.
Pirinççioğlu, bir başlangıç olduğunu belirtiği bu buluşmalar ile belediyelerin nasıl yönetilmesi ve neler yapılması gerektiği noktasında sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerini dinlemek istediklerini ifade etti
‘AMED’E DAİR HER KARARI BİRLİKTE TARTIŞALIM’
Amed Kent Beyannemesi Hazırlık Komisyonu’ndan Rojda Yıldız da, konuşmasında Kürt siyasal hareketinin 1999 yılından bu yana yerel yönetimlerde yürüttüğü çalışmaların bin yıllara dayanan kolektif kültür yaşamını yeniden inşa etmek üzerine olduğunu dile getirdi.
Birlikte yaşamın önemine değinen Yıldız, “Kayyım tahribatının üstüne yeni bir yaşam ortaya çıkarırken bunu nasıl örgütleyebileceğimiz gibi bir derdimiz var. Bu nedenle bu çalışma bizler için çok önemli. Bundan sonra Amed’e dair alınacak her kararı hep birlikte tartışmak var” dedi.
BUCAK: BU YOLDA BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ
Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Serra Bucak ise, “Önümüzdeki 5 yıllık süreci hem 8 yıllık kayyım vesayetinin tahribatlarını birlikte atlatabilmek hem de yeniden inşa sürecini birlikte yürütebilmek için bir araya geldik” diye konuştu.
Kurdistan’a kayyımların atanmasının siyasal, ekonomik birçok sebebi olduğunu belirten Bucak, şunları söyledi: “Bizi en derinden yakalayan kısım, burada devlet aklının arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi toplumsal dokuda, bizim kendi kimliğimiz ve aidiyetimizden, kendi kültürel mirasımızın dışında bir şey yaratma arzusuydu. Sûr’la başlayan, Sûr’u değişip dönüştüren, yıkan süreç ve sonrasında kentin diğer yerlerine nüfuz etmek isteyen bu kimliksizleştirme operasyonu, devlet eliyle yürütülen bu anlayış ancak birlikte, dayanışma ile inşa edilebilir. Amed’in ortak aklı, vicdanı, kültürü, tarihi nerede ve nasıl daha fazla inşa edilir üzerinden beraberce yürütebileceğimiz bir yerde duruyor. Bu yol hepimizin beraber kurduğu yol. Bu yolda önümüzdeki 5 yılda birlikte yürüyeceğiz. Hepimizin yolu açık olsun.”
HATUN: STÖ’LERİN KATILIMIYLA SONUÇ ALICI POLİTİKALAR ÜRETİLEBİLİR
Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Doğan Hatun da, ancak STÖ’lerin güçlü şekilde dâhil olacağı bir durumda kente dair sonuç alıcı politikalar üretileceğini ifade etti.
Toplantıda ortaya çıkacak önerilerin seçimlerden hayata geçirilip bunları tek tek takip edileceğini söyleyen Hatun, “Bu şehirde başta dil, kültür ve kimlik üzerine çalışmaların yoğunlaşması gerekiyor. Kentimizin dili değiştirildi. Bu büyük bir sorun. Bu nedenle başta dil değişmelidir. Dil bütün alanları ilgilendiriyor” diye konuştu.
Program sonrasında basına kapalı devam etti.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***