(Serbest Görüş) – ABD’nin iki yılı geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın gölgesinde militarizme ittiği NATO müttefiklerinden Almanya’da zorunlu askerliğe geçiş tartışması başladı.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’da zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koyma süreci için düğmeye basarken, bunun ne kadar hızlı olacağı tartışılıyor.
‘ALMAN ORDUSU OLASI SALDIRIYA KARŞI ÜLKEYİ SAVUNAMAZ’
Alman kamusal yayın kuruluşlarından NDR’nin 4 Mart’ta yayımlanan anketine katılanların çoğu, ekipman ve personel eksikliği nedeniyle Alman Silahlı Kuvvetleri’nin olası saldırıya karşı ülkeyi yeterince savunamayacağı, zorunlu askerlik hizmetinin yeniden başlatılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Şubatın ikinci yarısında yaklaşık 20 bin kişiyle yapılan anketin “Alman Silahlı Kuvvetleri baskı altında: Zorunlu askerliğe geri dönmemiz gerekiyor mu” sorusuna yüzde 66’lık net bir çoğunluk “Evet” yanıtını verdi.
‘MODEL SEÇENEKLERİNİN SUNULMASI İÇİN 1 NİSAN’A KADAR SÜRE’
Der Spiegel’in 5 Mart’taki haberinde Pistorius’un, Savunma Bakanlığı’na, “ulusal dayanıklılığa” büyük katkı sağlayacak Alman askerlik hizmeti modeli için seçenekler sunmasını talimatı verip 1 Nisan’a kadar süre tanıdığı iddia edildi. Alman Savunma Bakanı’nın, NATO’nun çiçeği burnunda üyesi İsveç’teki zorunlu askerlik modelini beğendiği belirtildi.
‘2025’TE VEYA DAHA SONRA’
NATO’nun Nordic Response 2024 tatbikatını gözlemlemek için Norveç’e giderken İskandinav ülkelerini turlayan Alman Savunma Bakanı, 5 Mart’ta İsveç’e uçmadan önce verdiği demeçte, olası modeller konusunda hızlı karar verilmesini istediğine dair haberleri yalanladı.
“Henüz bir ön karar vermedim” diyerek tartışmanın şimdi yeni başladığını söyleyen Pistorius, “Hangisi doğru yol, hangisi doğru model ve bundan 2025’te veya daha sonra bir şey çıkıp çıkmayacağını daha sonra göreceğiz” diye konuştu.
‘İSVEÇ MODELİNE ZAAFIMI GİZLEMEDİM’
Almanya’da zorunlu askerlik hizmetinin yeniden başlatılması durumunda İsveç modeline yönelmek istediğini doğrulayan Pistorius, “İsveç modeline zaafım olduğu gerçeğini hiçbir zaman gizlemedim” dedi.
İSVEÇ NE YAPIYOR?
2010’da kaldırdığı zorunlu askerliğe 2018’de geri dönen ve hem erkekleri hem kadınları kapsayan İsveç, 18 yaşından itibaren askere çağrılma kuşağına dahil yaklaşık 100 bin kişiye bildirim yapıyor ve içlerinden seçtiği yaklaşık 5 bin kişiye 12 ay zorunlu askerlik yaptırıyor. Ancak bu sayıyı 10 bine çıkarmaya da hazırlanıyor. Askerlikten kaçanlara hapis cezası veriyor. Vicdani retçileri alternatif hizmetle görevlendiriyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, 19 Ocak’tan itibaren zorunlu askerliğe alınmayan gençler için Soğuk Savaş döneminden kalma “zorunlu yurttaşlık görevinin” geri döndüğünü açıklayıp “Yeni topyekûn savunmayı adım adım inşa ediyoruz” dedi.
2. DÜNYA SAVAŞI’NIN BİTİMİNDEN 79 YIL SONRA
Avrupa’da silahlanma ve militarizmin yükselişine dikkat çeken analistlere göre geçmiş savaşların kilit aktörü Almanya’daki gidişat özellikle endişe verici.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***