Artı Gerçek – Yemek yeme süresini günde 8 saatle sınırlayarak kilo vermenin kalp, kan dolaşımı ve metabolizmaya iyi geldiği iddiasıyla moda olan aralıklı oruç diyetiyle ilgili bir araştırmada, “aslında sağlığa zararlı” sonucuna varıldı.
Dün Amerikan Kalp Derneği’nin Chicago kentinde düzenlediği Epidemiyoloji ve Önleme konferansının Yaşam Tarzı ve Kardiyometabolik Sağlık oturumuna sunulan araştırma, henüz bağımsız bilim insanları tarafından onaylanmadı ve bir uzmanlık dergisinde yayımlanmadı. Ancak günde sadece 8 saat yemek yemenin “kalp hastalığından ölüm riskinde yüzde 91’lik artışla” bağlantılı olduğunu iddia etmesi bakımından, dikkatleri üzerinde topladı.
BAZI DOKTORLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Bloomberg’in haberine göre Amerikan Kalp Derneği’nin diğer uzmanlar tarafından incelendiğini söylediği araştırmanın yalnızca bir özetinin sunulması, çalışma protokolünün ayrıntıları hakkında spekülasyonlara neden oldu. Bazı doktorlar, aralıklı oruç diyeti uygulayan grup ile günde 12-16 saat yemek tüketen karşılaştırma grubu arasında kalp sağlığıyla ilgili farklılıklar olabileceğini söyleyerek bulguları sorguladı.
‘ÖZET HALİYLE BİRÇOK SORUYU CEVAPSIZ BIRAKIYOR’
Birleşik Krallık Bilim Medya Merkezi’ne açıklama yapan Oxford Üniversitesi’nin insan metabolizması emeritus profesörü Keith Frayn, “Yemek yenilen sürenin kısıtlanması, kalori alımını azaltmanın bir yolu olarak popülerdir. Bu araştırma, uygulamanın etkileri konusunda uzun vadeli çalışmalara ihtiyacımız olduğunu göstermesi açısından çok önemli. Ancak özet haliyle birçok soruyu cevapsız bırakıyor” dedi.
20 BİN YETİŞKİNDEN ELDE EDİLEN VERİLERİN ANALİZİ
Şangay Jiao Tong Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Victor Zhong liderliğindeki araştırmacılar, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na dahil edilen yaklaşık 20 bin yetişkinden elde edilen verileri analiz etti. Anketlere verilen yanıtların yanı sıra 2003’ten 2019’a kadar ölüm verileri de incelendi. Bilim insanları, kısmen hastaların iki gün boyunca ne yediklerini hatırlamalarını gerektiren formlara dayandığından, potansiyel yanlışlıklara yer olduğunu söyledi.
Hastaların yaklaşık yarısı erkekti ve yaş ortalaması 48’di.
Hastaların aralıklı oruca ne kadar süre devam ettiği net değildi, ancak araştırmacılar bunu sürdürdüklerini varsaydı.
Medyanın sorularına e-postayla yanıt veren Zhong, aralıklı oruç uygulayanların, vücut kitle endeksi ve gıda güvensizliği daha yüksek olan daha genç erkekler olmasının kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.
‘HER SEFERİNDE ÖLÜM ORANI BAĞLANTISI DEVAM ETTİ’
Yanı sıra kişisel bildirimlerine göre hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalık prevalansının daha düşük olduğunu aktaran Zhong, “Analizde tüm bu değişkenleri kontrol ettik, ancak 8 saatlik zaman kısıtlamalı beslenme ile kardiyovasküler mortalite arasındaki pozitif ilişki devam etti” dedi. (NDTV, Dış Haberler)
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***