Karadağ ve Bosna Hersek’i ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya saldırganlığı karşısında Batı Balkan ülkelerinin AB’ye katılmasının “jeopolitik bir gereklilik” olduğuna dikkat çekti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne katılmasının “jeopolitik bir gereklilik” olduğunu söyledi.
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna ziyareti sırasında konuşan Baerbock, bu adımın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı karşısında Avrupa’yı daha güçlü kılacağını kaydetti.
Karadağ ve Bosna’nın AB’ye entegrasyonunu desteklemek için bu ülkelere giden Baerbock, “Batı Balkanlar’daki altı ülkenin de katılabilmesini istiyorum. Bunun için gerekli koşullar yaratılmalıdır.” dedi.
Baerbock, Bosna’yı reformlara devam etmeye ve AB’ye katılmanın ekonomik avantajlarına odaklanmaya çağırdı.
Bosna Hersek’e 2022 yılında adaylık statüsü verilirken, Avrupa Konseyi geçen yıl gerekli uyumun sağlanması halinde katılım müzakerelerinin başlayabileceğini duyurdu. Bu yöndeki kararın bu ay içinde alınması bekleniyor.
Baerbock’tan Rusya uyarısı
Moskova’nın politikalarını eleştiren Baerbock, “Rusya’nın saldırganlık savaşı sadece bombalar, füzeler, insansız hava araçları ve Ukrayna’daki sivil halka yönelik en kötü saldırılarla yürütülmüyor, aynı zamanda Batı Balkanlar’da çok duyduğum gibi, hibrid savaşı da içeriyor” ifadelerini kullandı.
Alman Dışişleri Bakanı Bosna’ya, Balkanlar’da NATO üyesi ve AB üyeliği için bölgede ilk sırada gösterilen Karadağ’dan geldi.
Karadağ’ın başkenti Podgorica’da yaptığı açıklamada, Rusya’ya fayda sağlayacak hiçbir “gri bölgeye” izin verilmemesi gerektiğini söyledi.
Rusya’nın geleneksel olarak Balkanlar’da, özellikle de Ortodoks Hıristiyan Sırplar arasında nüfuz sahibi olduğu biliniyor.
Rusya yanlısı olduğunu gizlemeyen Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik,Bosna’daki ayrılıkçı politikaları nedeniyle ABD ve İngiltere’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya.
Sırbistan’da popülist hükümet de, Moskova’ya karşı Batı yaptırımlarına katılmayı reddetti.
6 milyar Euroluk paket
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Karadağ ve Kuzey Makedonya’dan oluşan altı ülke, birliğe katılım sürecinin farklı aşamalarında bulunuyor.
AB yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından bu bölgede reformları teşvik etmek ve onları Rus etkisinden uzaklaştırmak için Batı Balkan ülkelerine 6 milyar Euroluk bir paket sundu.
Aday ülkelerin, AB’ye katılabilmeleri için yasalarını bloğunkilerle uyumlu hale getirmeleri ve demokratik dönüşümlerini tamamlamaları gerekiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***