İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in muhalefet cephesinde CHP’yle ittifak kurmayı reddederek, “hür ve müstakil siyaset” yaklaşımı kapsamında 31 Mart’taki yerel seçimlerde nasıl sonuçlar elde edeceği merak ediliyor. Ankara’nın Mamak ilçesi ise, muhalefette oy bölünmesi ve İYİ Parti’nin alacağı oy oranıyla nasıl bir etki yaratacağı konusunda örnek olabileceği boyutuyla tartışılıyor.
TBMM’de grubu olan siyasi partiler yani AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin başkentteki altı metropol ilçede belediye başkanlığı için kadın aday azlığı dikkat çekiyor.
Bu partiler arasında eş başkanlık sistemiyle kadınlara eşit temsil hakkı tanıma politikası izleyen DEM Parti, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilen asil adaylar listesi itibariyle Ankara merkezinde de en fazla sayıda kadını adaylaştırdı. DEM Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanlığı için Gültan Kışanak’ı göstermesinin yanısıra Çankaya’da Türkan Demir, Mamak’ta Elif Kaya ve Sincan’da Nevroz Bulak belediye başkan adayı.
AK Parti ve MHP ortaklığına dayalı Cumhur İttifakı ise, Ankara metropolünde kadın aday göstermedi. Ana muhalefet partisi CHP de, 2019’da 50 kadın belediye başkan adayı göstermesinin ardından bu sefer 100 kadın belediye başkan adayına sahip. Başkent Ankara’nın hiçbir ilçesinde CHP’nin kadın aday göstermemesi göze çarptı. Saadet Partisi de kadın aday çıkarmadı.
Metropol ilçeler boyutuyla Ankara’da İYİ Parti Mamak’ta kadın aday gösterdi. İYİ Parti adayı Kevser Ofluoğlu, kadın olmasının yanısıra emekli albay ve Meral Akşener’in danışmanı olması nedeniyle dikkat çekti.
Mamak’ta 25 yıldır AK Parti ve öncülü partiler yerelde iktidar sahibi
Mamak’ta belediye başkanlığı kurulduğunda; 1984’teki yerel seçimi iktidardaki Anavatan Partisi (ANAP) adayı Mehmet Akgün yüzde 50 oy oranıyla kazandı.
1984’teki seçimde; CHP’nin kapalı olması nedeniyle benzer çizgideki SODEP’in oyu ise yüzde 33,3’te kaldı ancak sonrasında 1989’daki yerel seçimi SHP adayı Selahattin Öcal yüzde 41,4 oy oranıyla kazandı. Sosyal demokrat çizgideki partilerde bölünme yaşanan 1994’te ise SHP’nin adayı İsmail Değerli bu sefer yüzde 25,7’yle kazanabildi.
Refah Partisi’nin 1994’te az farkla ikinci olduğu Mamak’ta, 1999 seçiminde ise devamı niteliğindeki Fazilet Partisi’nin adayı Gazi Şahin yüzde 30 oy oranıyla belediye başkanı seçildi. Geçen sefer SHP’den seçilmiş CHP’li İsmail Değerli ise yüzde 27,8 oyla ikinci sırada seçimi kaybetti.
Fazilet Partisi’nden ayrılarak AK Partili olan Gazi Şahin, 2004’teki yerel seçimlerde yüzde 50 oy alarak yeniden belediye başkanı seçildi. CHP’nin adayı geçmiş başkanlardan Selahattin Öcal ise yüzde 30 oy oranında kaldı.
2009’daki yerel seçimlerde; AK Partili Mesut Akgül, yüzde 41,8’le belediye başkanı seçilirken; CHP’nin adayı Veli Gündüz Şahin’in oyu 35,2’de kaldı.
2014’teki yerel seçimlerde; AK Partili Mesut Akgül yüzde 47,8’le yeniden seçildi, rakibi CHP’li Coşkun Torun yüzde 38,9 oy alabildi.
Son yerel seçimlerde yani 2019’da ise; Cumhur İttifakı olarak MHP’yle birlikte AK Parti’nin adayı Murat Köse yüzde 50,3 oy alarak Mamak’ın belediye başkanı oldu. Bu seçimde CHP’li Adnan Demirci ise, İYİ Parti’yle işbirliği kapsamında Millet İttifakı’nın adayı olarak yarıştı ancak oy oranı yüzde 47,2’de kaldı.
Dolayısıyla son 25 yıldır Mamak ilçesinde CHP, AK Parti ve öncülü siyasi partilere yeniliyor.
Mamak’ta İYİ Parti sonucu değiştirecek mi?
Şimdi 31 Mart günü içinse Mamak ilçesinde 21 siyasi parti adayı yarışıyor.
AK Parti’nin mevcut belediye başkanı Murat Köse, parti içinde Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkan adaylığı için rekabete girişince Mamak’ta da yeniden aday gösterilmedi. Köse’nin yerine Altındağ ilçesi belediye başkanı Asım Balcı, Mamak’ta aday gösterildi. Cumhur İttifakı kapsamında MHP’nin de adayı olan AK Partili Asım Balcı, “Mamak için doğru karar” sloganıyla yarışta.
CHP’nin adayı Veli Gündüz ise, Mamak’ın tanıdığı bir sima ancak 2009’da seçimi kaybetmesinin yanısıra bu seçim kampanyasında ise göçmenlere yönelik kullandığı ifadelerle eleştirildi. Gündüz’ün, milliyetçi seçmenleri kazanmak için Iraklı Türkmen çocukları gördüğünde çocukların yanında “Bunlar büyüyünce sorun olur, bunları memleketine ben gönderirim” gibi ifadeler kullanması tepkiye yol açtı. Gündüz’ün, bu çocukları Suriyeli olduğunu zannettiği de öne sürüldü.
“Mamak için en iyisi” sloganıyla kampanyasını yürüten Kevser Ofluoğlu ise, “İYİ Parti’nin Ankara’daki en güçlü adayı” olarak yorumlanıyor ve Mamak ilçesinde seçim sonucunu değiştirebileceğini düşünenler var.
Ofluoğlu: “Mamak’taki seçim AK Parti ile CHP arasında değil”
İYİ Parti’nin adayı Kevser Ofluoğlu, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “albay” rütbesinden emekli olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) zorluklarla mücadele etmeyi öğrendiğini ve eşitlikçi dediği TSK’daki tecrübesiyle sevk ve iradede uzmanlaştığı için belediye başkanlığında iddialı olduğunu anlattı.
Yedi yıldır İYİ Parti bünyesinde siyasette olduğunu ve sürekli sahada çalıştığını anlatan Ofluoğlu, son olarak milletvekili adayı olduğu 14 Mayıs 2023 seçimlerinde Millet İttifakı çatısı altında İYİ Parti’nin seçime girdiğinde sahadaki durumu yakından gördüğünü söyledi.
İYİ Parti’nin ittifaktayken sahada aldığı etkileşimin aksine şimdi çok daha iyi tepkiler aldığını kaydeden Ofluoğlu, “İYİ Parti’nin bağımsız olarak hiçbir partide birarada olmayarak yürüyüşünden seçmenin büyük oranda memnun olduğunu görüyorum. Biz geçmişte dahil olduğumuz ittifaklar nedeniyle vatandaş tarafından ittifak ortağı olmayan bir parti yüzünden PKK’lı olmakla bile suçlandık. Bize oy vermek isteyen seçmenden, tabanımızda bize gönül vermiş olanlardan tepki gördük. Ama şimdi dokunduğum merkezdeki her seçmenden, bakınız AK Partililer dahil, milliyetçi – ülkücü gelenekten gelen seçmenler olabilir, muhafazakar seçmen de olabilir, kendini bir yere ait görmeyen, merkezde ancak ülkenin bölünmez bütünlüğüne inanan, Atatürkçü düşünce sistemini benimsemiş, Cumhuriyet’in değerlerine, kazanımlarına sahip seçmen de olsa, CHP’li seçmen de olsa, şimdi hepsinden rahatlıkla oy alıyoruz. Herkes alternatif aday arıyordu. Onun için bu seçim, benim geçmiş seçim deneyimlerime göre, çok net söylüyorum, İYİ Partimiz’in hür ve müstakil girişi Mamak’ta İYİ Parti’yi çok güzel yerlere getirecek. Bu seçim, AK Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi arasında geçmiyor” dedi.
“Liyakatlı kadınlara şans verilmeli ve kadın da kendine inanmalı”
“Ben kadın isterse her şeyi başaracağına inanan bir insanım” diyen Ofluoğlu, bu yerel seçimlerde kadın aday azlığıyla ilgili adaylık meselesinde cinsiyetten öte liyakatlı olmaya önem verilerek kadınlara mutlaka şans tanınması gerektiği görüşünde.
Neden Türkiye’de siyasette daha az kadın olduğunu sorduğumuz Ofluoğlu, “Ben önceki mesleğim gereği de hep karşı cinse göre daha çok çalışmak zorunda kaldım. Kendimi ifade edebilmek veya ben de varım diyebilmek için. Siyasi arenada veya yerel yönetimlerde kadınların karşı cinse göre çok daha bence başarı oranı ve olasılığı yüksek. Ama bu işlerde ekonomik yeterlilik lazım. Özellikle evli ise kadına adaylığında eşinin desteği de gerekiyor. Dahil olduğu siyasi yapıda, siyasi partide gerçekten kadınlara bir şans vermek isteyen, liyakatli kadınlara şans vermek isteyen bir yönetimin olması gerekiyor. Kadınlar zaten genellikle ilk ikisini yani ekonomik yeterlilik ve aile desteği koşullarını aşamıyor. Kadınlar, Mamak gibi bir metropol ilçeyi de hatta ülkeyi de iyi yönetirler. Atatürk’ün kazanımlarıyla, Cumhuriyet’in kazanımlarıyla yol yürüyen cumhuriyetçi kadınlar, aslında o mücadelenin milyonda birini belki şimdi harcayarak bir yerlere gelebilirler. Bunu göz ardı etmemeliler. Bir kadın kendine inanmalı” diye konuştu.
“Mevcut iktidar kadını ötekileştirdi, sosyal yaşamın dışına itti”
Türkiye’de sadece siyasette kadın varlığı azlığı değil kadın haklarıyla ilgili de sıkıntılar olduğunu vurgulayan Kevser Ofluoğlu, “Mevcut iktidarın yaptığı yine en önemli ayrıştırmalardan biri kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamın merkezinden uzaklaştırmak oldu. Bu iktidar, kadının bulunması gereken yerin evi olduğunu söylemek gibi yanlış söylemler üzerinden yürüdü. Şimdi devleti yönetenlerin, hükümetin, başındaki insanların, ister cumhurbaşkanı olsun, ister ilgili bakanlıklar, ister vekiller olsun, söyledikleri her söylemin halkın nazarında farklı bir karşılığı vardır. Duruşuna dikkat et, çıktığın saate dikkat et, yediğine dikkat et, giydiğine dikkat et diyen bir hükümet yetkilisi toplumu da kadını hor görmeye iter. Bunların en büyük yanlışı, kendi zihniyetlerini güncel yaşamın içinde yansıtarak kadını ötekileştirmek, sosyal yaşamı dışına etmekti” dedi.
Türkiye’de kadına yönelik şiddet vakaları artışında iktidardaki zihniyeti etkili gördüğünü anlatan Ofluoğlu, buna karşı Mamak’taki kampanyasında özellikle kadınlarla yüz yüze görüşmeler yaparak, onları iş hayatına dahil edecek kadın kooperatifleri ile kreşler açılması gibi projelerini anlattığını aktardı.
“Kadınlarımız için en büyük dert, geçim derdi” diyen Ofluoğlu, bu nedenle de kadınları en iyi anlayacak kadın aday olarak Mamak’ta alternatif olduğunu sözlerine ekledi.
Mamak ilçesinde başka hangi adaylar yarışıyor?
Mamak ilçesinde, AK Parti, CHP ve İYİ Parti’nin dışında seçmen desteği arayan diğer adaylar ise şöyle:
DEM Parti’den Elif Kaya, Yeniden Refah Partisi’nden (YRP) Hüseyin Ekinci, Demokrat Parti’den Hakan Öz, Saadet Partisi’nden Murat Sipahi, DEVA Partisi’nden Muhammed Hanifi Özhan, Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Mahi Öznur Bilen, Emek Partisi’nden (EMEP) İlke Işık Ünüvar, Hür Dava Partisi’nden (HÜDA-PAR) Murat Günaydın, Anavatan Partisi’nden (ANAP) Hasan Dinçer, Demokratik Sol Parti’den (DSP) Halil Utku Özterzi, Türkiye Komünist Partisi’nden (TKP) Asuman Alkoyak, Zafer Partisi’nden Kezban Yavuz, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Hüseyin Kuloğlu, Yeni Türkiye Partisi’nden (YTP) Şöhret Nil Şengönül, Millet Partisi’nden Hakkı Eraslan, Milli Yol Partisi’nden Ahmet Subaşı, Adalet Partisi’nden Tuncay Çelik ve Vatan Partisi’nden Can Alkaç.