Moskova Nâzım Hikmet Vakfı tarafından her yıl Nâzım Hikmet’in doğum yıl dönümlerinde konsept etkinliklerle gerçekleştirilen anma programlarına bu yıl da devam edildi. Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ev sahipliğinde, Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya Federasyonu Sinemacılar Birliği, Moskova Kültür Bakanlığı ve Moskova Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi iş birliğiyle düzenlenen etkinlik Moskova Dom Kino sinemasının 1100 kişilik tarihi büyük salonunda yapıldı.
T24‘ün haberine göre, etkinliğin açılış konuşması Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Tanju Bilgiç tarafından yapıldı.
Konuşmasını Rusça olarak gerçekleştiren Bilgiç ‘‘Sanatın evrensel olduğunu hep söyleriz. Nâzım Hikmet, ölümünden yıllar sonra bile, burada Türkleri ve Rus dostlarımızı aynı salonda buluşturabiliyor. Sanatın evrenselliğini bir kez daha bize kanıtlıyor. Bugün Nâzım’ın en lirik ve en dokunaklı oyunlarından biri olan Ferhat ile Şirin’in sinemaya uyarlamasını hep birlikte seyredeceğiz’’ diyerek Türkan Şoray’a ve katılımcılara teşekkür ederek alkışlarla sözlerini sonlandırdı.
Çok sayıda diplomatik kurum ve temsilcilerinin de yer aldığı etkinliğe; Azerbaycan, Macaristan, Tunus, Yemen, Kolombiya gibi ülkerin Büyükelçileri de Türkiye Büyükelçiliğinin davetlisi olarak katıldı.
Türkan Şoray, 46 yıl sonra “Ferhat ile Şirin” filminin yeniden gösterim galasında
1978 yılında yönetmenliğini Ejder İbrahimov’un yaptığı “Ferhat ile Şirin – Bir Aşk Masalı” filminde başrol oyuncusu olarak yer alan Türkan Şoray 46 yıl sonra filmin yeniden gösterimi için onur konuğu olarak Moskova’daydı.
İzleyicilerin yoğun ilgisi ve hayranlığıyla karşılan Şoray sahneye çıktığı anda tüm salon tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Salonu Rusça ‘‘добрый вечер, дорогие друзья’’ (İyi akşamlar, değerli dostlarım) diyerek selamlayan Şoray, gerçekleştirdiği konuşmasında şiir dendiğinde, aklımıza gelen ilk ismin Nâzım Hikmet olduğunu söyleyerek Nâzım için yeniden Moskova’da olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Şoray sözlerini şöyle sürdürdü:
“YARIM KALMIŞ O GÜZELL GÜNLERİMİ HATIRLARIM”
“Onun şiirleri, aşkları, memleket sevgisi dev gibiydi. Ne zaman büyük ustanın mısralarına denk gelsem ben de memleketimi bir kez daha ne kadar çok sevdiğimin duygusuyla, bu aidiyetle mutlu olurum. Yaşanmış, yaşanmamış, yarım kalmış o güzel aşklarımı hatırlarım.‘’
Nâzım’ın dizelerinden alıntılarla dakikalarca alkışlanarak konuşmasını sonlandıran Türkan Şoray’a Büyükelçi Tanju Bilgiç tarafından filmin çıktığı yıl Moskova sinemalarında tanıtım olarak basılan film kartından alınmış fotoğrafın granit taşa işlendiği bir hediye takdim edildi.
Gösterim öncesi gerçekleştirilen Nâzım Hikmet’i anma töreninde etkinliğin karşılama konuşmalarını gerçekleştiren Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali Galip Savaşır, Nazım’ın her geçen gün kendini daha belli eden bir gücü olduğunu, dünya görüşleri, yaşam şekilleri, dilleri, düşünceleri farklı olan kişileri dostlukla, kardeşlikle bir araya getirmeye devam ettiğini söyledi.
Anma programını düzenleyen Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’nın Başkanı Ali Galip Savaşır ve ‘Türk sinemasının sultanı’ olarak da adlandırılan Türkan Şoray
MOSKOVA’DA NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ AÇILIYOR
Savaşır, Vakıf ve Moskova Belediyesi Kültür İdaresi iş birliğiyle geçen haziran ayında projesini duyurdukları Moskova Nâzım Hikmet Kültür Merkezinin inşaatının tüm hızıyla devam ettiğini, Türkiye ve Rusya’dan değerli mimar, sanatçı ve tasarımcının da yer aldığı projedenin önümüzdeki aylarda tamamlanmasını beklediklerini belirtti.
Etkinliğin bu yıl da paydaşlarından olan Yunus Emre Enstitüsü adına törende konuşan 24. Dönem İstanbul Milletvekili, Yunus Emre Vakfı Denetleme Kurulu Üyesi Ali Özgündüz, Nâzım Hikmet’in Türkçeyi en iyi kullanan şairlerin başında geldiğini, “Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın hayatı” diyerek, dediği gibi yaşadığını ve ortaya koyduğu büyük eserleriyle, şiirleriyle hala yaşamaya devam ettiğini söyledi.
“BU YOL, BU KÖPRÜ ÜZERİNDEN YÜRÜDÜĞÜMÜZ İÇİN MUTLUYUZ”
Moskova Belediyesi Kültür İdaresi adına bir konuşma gerçekleştiren Kuzey Bölgesi Kültür İdaresi Müdiresi Aleksandra Valeryevna İlyina konuşmasında şu sözlere yer verdi:
‘‘Nâzımın sözlerini hatırlayacak olursak; ayrılık zaman değil, yol değil, ayrılık, aramızda bir köprü, kıldan ince, kılıçtan keskin. Bir önceki Nâzım Hikmet anma gecemiz bir sene önceydi ama bu arada vakit kaybetmedik, bu ayrılık hepimize iyi gelmiştir. Nâzım Hikmet Vakfındaki ortaklarımızla birlikte bu köprü üzerinde çok çalıştık, ve çok yakında Hikmet’in adını taşıyan yenilenmiş kütüphane açılıp tam bir Kültür Merkezi haline gelecek. Bu yol, bu köprü üzerinden yürüdüğümüz için gurur duyuyoruz. Eminim ki yolumuz kolay ve heyecan dolu olacaktır çünkü birlikte güçlüyüz!’’
Türk ve Rus katılımcıların etkinliğe gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle film Dom Kino sinemasının 600 kişi kapasiteli bir diğer salonunda aynı anda gösterime koyuldu. Filmi aynı anda yaklaşık 2000 kişi izledi.
YÖNETMEN EJDER İBRAHİMOV UNUTULMADI
Filmin ünlü Sovyet yönetmeni ve Nâzım Hikmet’in dostlarından Ejder İbrahimov da galada unutulmayan isimlerdendi. 1993 yılında hayatını kaybeden ünlü yönetmenin eşi senarist Margarita Zaharovna Maleeva İbrahimov’un anıldığı ve alkışlandığı dakikalarda duygu dolu anlar yaşadı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***