AP’ye konuşan Mısır hükümet kaynakları, İsrail ordusunun Gazze’nin Refah kasabasına girmesi durumunda İsrail’le olan Camp David Barış Anlaşmasının askıya alınacağını söyledi.
Mısırlı iki üst düzey yetkili ve bir Batılı diplomata dayandırılan habere göre Kahire, sınır kasabasında yaşanabilecek çatışmaların bölgedeki ana insani yardım kapısının kapanmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Mısır’ın yaklaşık yarım asırdır bölgesel istikrarın temel taşı olan Camp David Anlaşmalarını askıya alma uyarısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’a karşı verilen savaşın “kazanılması” için Refah’a asker göndermenin gerekli olduğunu söylemesinin ardından geldi.
Camp David Anlaşması
İsrail ve Mısır, 1970’lerin sonunda dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın arabuluculuğunda imzalanan ve bir dönüm noktası olan Camp David Anlaşması’nı imzalamadan önce beş kez savaştı.
Anlaşma, sınırın her iki tarafındaki kuvvetlerin konuşlandırılmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor.
Mısır, 5 kilometrelik bir tampon bölge oluşturarak ve yerin altında ve üstünde beton duvarlar inşa ederek Gazze sınırını büyük ölçüde güçlendirdi.
İsrail’in Hamas’ın sınırın altından kaçakçılık tünelleri işlettiği yönündeki iddialarını reddeden Mısır, Mısır güçlerinin kendi taraflarında tam kontrole sahip olduğunu söylüyor.
Netanyahu, ABC News kanalına verdiği mülakatta, Refah’taki sivillerin kuzeye gidebileceğini belirterek ordu tarafından “temizlenmiş pek çok alan” olduğunu söyledi.
Ayrıca İsrail’in bu sivilleri yeniden yerleştirmek için “ayrıntılı bir plan” geliştirdiğini belirtti.
Katar, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler de İsrail’in Refah’a girmesi halinde bunun ciddi sonuçları olacağı uyarısında bulundu.
Avrupa Birliği dış politika şefi Josep Borrell X’te yaptığı açıklamada “İsrail’in Refah’a saldırması tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerginliklere yol açacaktır.” dedi.
Beyaz Saray da mevcut koşullar altında Refah’a kara operasyonu yapılmaması konusunda uyarıda bulunarak bunun siviller için bir “felaket” olacağını söyledi.
İnsan seli riski
Mısırlı yetkililer, sınırın aşılması halinde ordunun Sina Yarımadası’na kaçan insan selinin durdurulamayacağından korkuyor.
Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçmak için Refah’ta kurulan çadır kamplarına ve Birleşmiş Milletler (BM) sorumluluğundaki sığınaklarda yaşam savaşı veriyor.
Mısır, bir daha geri dönmelerine izin verilmemesi olasılığı bulunan yüz binlerce Filistinli mültecinin bölgeye kitlesel akınından endişe duyuyor.
İnsani yardım kuruluşları da Refah’a yapılacak bir saldırının, halkın yaklaşık yüzde 80’inin evlerini terk ettiği ve dörtte birinin açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze’deki insani felaketi daha da kötüleştireceği uyarısında bulunuyor.
Birleşmiş Milletler, normalde nüfusu 300 binden az olan Refah’ın şu anda başka yerlerdeki çatışmalardan kaçan 1,4 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını ve “aşırı kalabalık” olduğunu söylüyor.
Gazze Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada son 24 saat içinde bölge genelinde 112 kişinin hayatını kaybettiğini, 173 kişinin yralandığını bildirdi.
Savaşın başlangıcından bu yana ölenlerin sayısı ise son rakamlarla birlikte 28 bin 176’ya ulaştı.
Bakanlık siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmazken ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söylüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***