ERZÎNGAN – Toprak kaymasının yaşandığı Çöpler köyünün sakinleri, bağ bahçelerini satıp işçi oldukları maden sahasında bir bir hayatlarını kaybettiklerini belirtti. Köylüler, şirket sahiplerine karşı yalnız ve korunaksız hissettiklerini söyledi.
Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde bulunan Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan toprak kayması sonucu göçük altında kalan 9 işçinin bulunması için çalışmalar devam ediyor. Maden sahası ve köye girişler yasaklı. Olay yerine çıkan yollar ise izne bağlandı.
Maden ocağının yapılmasının ardından farklı bir noktaya taşınan Çöpler köyünün sakinleri, yaşananlara karşı öfkeli. Görüştüğümüz köy sakinleri, kendilerini yalnız ve korunaksız hissettikleri belirtti.
Çöpler köyünden Kenan Öz ve Adnan Keklik ile Licik ilçesinden Ramazan Çimen’in göçük altında kaldığını aktaran köylüler, hem şirket yetkililerinin hem de şirketin çıkarlarını korumaya çalışan bürokratların, olay anından sonra köyden çıkmadığı ve köyü kontrol altına almaya çalıştığına dikkati çekti.
TEDBİR İSTİYORLAR
Köylüler, yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi: “Biz durumu hiç iyi görmüyoruz ama yapacak işimiz yok. Bizim, önceleri davarlarımız, malımız, bağımız bahçemiz vardı. Geçimimiz de iyiydi. Milleti kandırdılar, her yeri aldılar. Muhtar onlarla anlaştı ve sonra köy boşaltılarak madenin karşısına taşındı. Fırat’ın kenarına getirildi. Sonra da Fırat Nehri’nin yönü değiştirilerek, maden alanı açıldı. Milleti buraya koydular. Şimdi her gün koku geliyor, madenden toz duman geliyor. Bu köyün vatandaşlarına hak vermediler. Anne baba birbirine düştü, hak vermediler diye. İhmal var. Mal mülk bizim, ama hepsi madende işçi. Yaklaşık 150 kişi bu köyden çalışıyor. En az 5-6 bin kişi farklı illerde çalışıyor. İşsiz gençlerimiz de var. Biz köylüler önlem alınmasını istiyoruz. Gençler de iyi yerde çalışsın. Benim toprağımda kardeşlerim ölüyor. Neden ölsünler. Köyde benim, mal mülkte benim ama işçiyiz. Benim toprağımda altın çıkıyor ama bizim insanımız işçi parası alıyor. Tedbir alınsın” diye konuştu.
MA / Müjdat Can
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***