Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunmak üzere Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) özel uçak ile Mısır’a gitti. Erdoğan burada Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile görüştü.
Erdoğan ve Sisi, ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısında konuştu. İki liderin konuşmasında da Orta Doğu’da barış ve Gazze’deki savaş vardı.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “İsrail, çok az sayıda insani yardımın girmesine müsaade etmektedir. Barış sürecinin başlaması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması için barış süreci bir an önce başlamalıdır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise uzun zaman sonra Mısır’a yaptığı ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirterek “Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze’nin insansızlaştırılması kabul edilemez. Mısır’ın bu konudaki dirayetli ve kararlı tutumunu takdirle karşılıyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Sisi: Mısır ve Türkiye, el ele vererek Gazze konusunda çok iyi sonuçlar elde edebilecek
İlk olarak konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Erdoğan’ın ülkesini on yılı aşkın bir süre sonra ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz” ifadelerini kullandı.
Erdoğan ile Gazze Şeridi’ndeki durumu ele aldıklarına değinen Sisi, “Gazze’de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria’daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim.” diye konuştu.
Sisi, Türkiye ile işbirliği vurgusu yaparak, “Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek” dedi.
Sisi, Nisan ayında Türkiye’ye gelebilir
Sisi, özetle şunları söyledi:
“Bölgede iki ülkenin sahip olduğu ağırlığı barışın tesisi için kullanmaya kararlıyız. Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da iyi sonuçlar elde edecek.
İsrail çok az sayıda insani yardımın girmesine müsaade etmektedir. Barış sürecinin başlaması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin kurulması için barış süreci bir an önce başlamalıdır.
Libya konusunda en yakın zamanda parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması, ordunun birliğnin tesis eidlmesi konusunda hemfikiriz. Bu bağlamda Orta Doğu içerisinde bir sükunetin tesis edilmesi ve bölge içerisinde de aralarında çekişme olan ülkelerin bu çekişmeleri kenara atıp kaynakları en uygun şekilde kullanmaları önemlidir”
Sisi ayrıca, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Erdoğan, burada yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:
“Sayın Cumhurbaşkanı’nın nazik ziyaretine icabetle, uzun bir sürenin ardından -ki 12 yıl, yeniden Kahire’de olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Dünkü kazadan dolayı Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Özel bir maden ocağında dün yaşanan toprak kaymasında maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Bu 9 kardeşimizi arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. İçişleri Bakanımız ile Enerji Bakanımızı Erzincan’a gönderdik. Biz de kendilerinden düzenli olarak bilgi alıyoruz. Bölgede 339’u arama-kurtarma personeli olmak üzere 827 uzman personel bulunuyor. Ayrıca 626 araç, 32 iş makinesi, 97 aydınlatma kulesi, 6 dron, 44 jeneratör ile özel donanıma sahip diğer araçlar kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmaları sürdüreceğiz. Rabbim ülkemizi her türlü kazadan, beladan, afetten korusun diyorum.
“Değerli kardeşimi ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim”
Mısır’la bin yılı aşan, iç iç geçmiş ortak tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizi Cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin lokomotifini oluşturuyor. Bugünkü istişarelerimizde ticaret hacmi kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da artırma kararlılığındayız. Görüşmelerimizde bu yönde atabileceğimiz ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayi, çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz bir diğer alandır. Mısır, savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır’la güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. LNG nükleer ve yenilenebilir enerji alanında iş birliğimizi geliştirme imkanlarını da değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim ve kültür alanlarında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz.
Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü dünyada Türkçe kurslarına en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır. Geçtiğimiz yıl 22 bin Mısırlı öğrencinin Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir.
“Gazze’deki insanlık dramı gündemimizin ilk sırasında”
Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramı gündemimizin ilk sırasında yer aldı. İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi, 70 bine yakın Filistinli masum yaralandı. Savaşta dahi konulmaması gereken camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, BM binaları bombalandı. Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze’ye sevki önceliğimizdir. Ülkemizden bugüne kadar uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini burada özellikle ifade etmek istiyorum. Mısır Kızılayı, Mısır Sağlık ve Nüfus Bakanlığı’na ve ilgili tüm Mısır kurumlarına teşekkür ediyorum. İnsani yardımlarımızın yanı sıra refakatçiler dahil 700’den fazla Filistinli kardeşimizi tedavileri için Mısır üzerinden Türkiye’ye getirdik. Gazze içinde bir sahra hastanemizin tesisi için uzmanlarımız çalışıyor. Hastanenin en kısa zamanda faaliyete geçmesi noktasında Mısırlı kardeşlerimizin desteğine güveniyoruz.
“Orta vadede Gazze’nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır’la birlikte çalışmaya hazırız”
Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze’nin insansızlaştırılması kabul edilemez. Mısır’ın bu konudaki dirayetli ve kararlı tutumunu takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Netanyahu yönetimi katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah’a da taşımaktan uzak durmalıdır. İslam dünyası, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum, sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Gazze’de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği ve dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz. Orta vadede Gazze’nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır’la birlikte çalışmaya hazırız.
Kıymetli kardeşlerim, sayın cumhurbaşkanı ile görüşmelerimizde Libya, Sudan ve Somali’deki meseleleri değerlendirme fırsatı bulduk. Bu 3 kardeş ülkenin birliğine, beraberliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna desteğimiz tamdır. Biz ne Afrika’da ne Orta Doğu’da ne de gönül coğrafyamızın diğer yerlerinde çatışma, gerilim, kriz görmek istemiyoruz. Bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır’la temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***