Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilcisiyken yayınladığı haber nedeniyle MİT TIR’ları davasında yargılanan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Yargıtay kararıyla yeniden görülen davada beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Cumhuriyet gazetesi eski Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün, MİT TIR’ları davası kapsamında yeniden yargılandığı dosyanın üçüncü duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Erdem Gül, MİT TIR’ları haberi nedeniyle ve “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçlamasıyla yargılandığı davadan beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Duruşma sonrası konuşan Erdem Gül, “Dosyada eylem olarak bir tane haber var. Dolayısıyla bu ceza doğrudan habere verilen cezadır” dedi.
Daha sonra X’ten “1 Haber 5 yıl hapis” paylaşımı yaptı.
Savcı önceki celsedeki esas hakkındaki mütalaasını tekrar etti ve Gül hakkında ceza istedi. Esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapan Gül, “Suçlamaları kabul etmiyorum. Gazetecilik suç değildir” dedi.
Gül’ün avukatları duruşmada “örgüte yardım” suçunu düzenleyen TCK 220/7’nin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti ve bu maddeden mahkûmiyet kararı verilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Avukatlar Anayasa’ya aykırılık iddiası ile ara karar oluşturulmasını talep etti. Savcı talebin reddini istedi. Mahkeme, Anayasa’ya aykırılık talebinin reddine, yargılamanın devamına karar verdi.
Duruşmayı izleyen P24’ün aktardığına göre, Av. Akın Atalay, “Suçun basın yoluyla işlenmiş olduğu ve davanın Basın Kanunu’nda tanımlanan dört aylık hak düşürücü süreden sonra açıldığı göz önüne alınarak düşme kararı verilmesi gerekir” dedi.
Gül’ün avukatlarından Tora Pekin, “Mütalaada sayın savcı ‘Bu dosya basın özgürlüğü davası’ değil diyor. Oysa bu dosyayla ilgili ifade ve basın özgürlüğü kapsamında verilmiş üç ayrı Anayasa Mahkemesi kararı var” diyerek beraat talep etti.
Son sözü sorulan Erdem Gül beraat talep etti. Talepleri toplayan mahkeme Erdem Gül’e beş yıl hapis cezasına hükmetti.
Kararın Yargıtay nezdinde temyiz yolu açık.
Gül, cezasının onanması halinde 2 yıl 6 ay 3 gün hapiste geçirecek.
Ne olmuştu?
Cumhuriyet gazetesi 29 Mayıs 2015’te, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” başlıklı bir haber yayınladı.
Haber, Ocak 2014’te Hatay’da ve Adana’da durdurulan Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait TIR’larla, Suriye’deki gruplara silah sevk edildiğini iddia ediyordu.
Aynı gün Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında soruşturma başlatıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mayıs 2015 tarihinde, “Bu casusluk faaliyetinin içine o gazete de girmiştir. Haberi yapan bedelini ağır ödeyecek” dedi.
Erdoğan, 2 Haziran’da Can Dündar ve Cumhuriyet gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Erdem Gül’ün tutuklanmasına gerekçe gösterilen haber ise, Gül’ün imzasını taşıyan “Jandarma ‘Var’ dedi” başlıklı haberdi.
Cumhuriyet’in 12 Haziran tarihli manşetinde yer alan haber, “Erdoğan’ın ‘Var ya da yok’ dediği MİT TIR’larındaki silahların Jandarma Genel Komutanlığı raporunda tescillendiğini” konu alıyordu.
Haberin yayınlanmasının ardından soruşturmaya Erdem Gül de dahil edildi.
26 Kasım 2015’te iki gazeteci ifade vermek için gittikleri mahkemede tutuklandı.
6 Aralık 2015 tarihinde yapılan bireysel başvuru sonrası Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından 26 Şubat 2016’da tahliye edildiler.
Dündar ve Gül’ün serbest kalmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, AYM kararına dair “Saygı duymuyorum, karara da uymuyorum” açıklaması yaptı.
Yargılama devam etti. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri açıklama” gerekçesiyle Dündar’a 7, Gül’e 6 yıl hapis cezası verdi. Cezalarda indirime gidildi; Dündar 5 yıl 10 ay, Gül de 5 yıl hüküm giydi.
Yargıtay cezayı bozdu
Dündar ve Gül için verilen ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından bozuldu. Gül için “ispat edilemeyen suçtan beraatine karar verilmesi gerekir” diyen Yargıtay, Dündar’ın cezasının artırılması gerektiğine karar verdi.
14. Ağır Ceza Mahkemesi iki gazetecinin yargılamasına tekrar başladı. Dosyaya dönemin İstanbul milletvekili, Can Dündar’a belge sağladığı iddia edilen gazeteci Enis Berberoğlu da dâhil edildi; Can Dündar’ın dosyası ise ayrıldı.
Yargıtay kararı tekrar bozdu
Ancak 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Erdem Gül hakkındaki suçlamayı düşüren kararı da Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından Mart 2023’te bozuldu.
Üçüncü kez 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin önüne gelen davanın ilk duruşması 1 Aralık 2023’te yapıldı. Savcı, “Ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamında kalan, devletin güvenliği veya siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgi, belge ve görüntülerin yayın yasağına rağmen yayınlanarak ifşa edildiğini” öne sürdü. Bu nedenle Erdem Gül imzasıyla yayımlanan “Jandarma ‘Var’ dedi” başlıklı haberin “gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında olmadığını” iddia etti.
Mahkeme, bugün görülen ikinci duruşmada, Anayasa Mahkemesi’nin 26 Kasım’da iptal ettiği “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan Erdem Gül’e hüküm verdi.