Dünya Sağlık Örgütü, küresel kanser vakalarının 2050 yılına kadar yüzde 75’ten fazla artacağı uyarısında bulundu. En büyük oransal artışın düşük gelirli ülkelerde yaşanacağı vurgulandı.
DSÖ’ye bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı; 2012 yılında dünya genelinde 14,1 milyon yeni kanser vakası ve 8,2 milyon kanser sebebiyle ölüm olduğunu, 2022’de ise 20 milyon yeni vakanın görüldüğü ve 9,7 milyon ölümün yaşandığını belirterek kanser vakalarındaki artışa dikkat çekti.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na göre 2050 yılına gelindiğinde 35 milyona yakın yeni kanser vakası görülecek ve yıllık kanser kaynaklı ölüm sayısı 18 milyonu aşacak. 2050 için öngürülen figürlere göre yeni vaka sayısı 2022’ye kıyasla yüzde 77 artacak, ölüm sayısı ise neredeyse iki katına çıkacak.
Ajans, kanser vakalarındaki artışın sebebi olarak başlıca artan alkol ve tütün üretimi ile obeziteyi gösterirken nüfus artışı ve yaşlı nüfusun oransal fazlalığına da dikkat çekti.
Kanser vakalarının gelişmiş ülkelerde ciddi artış göstereceği, 2022 tahminlerine kıyasla 2050’de 4,8 milyon daha fazla yeni vaka görüleceği belirtildi. En büyük oransal artışın düşük gelirli ülkelerde yaşanacağı ifade edilirken bu ülkelerde kanserden ölüm oranının neredeyse iki katına çıkacağı öngürülüyor.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na göre 2022 yılındaki yeni vaka ve ölümlerin yaklaşık üçte ikisini 10 kanser türü oluşturuyor. Akciğer kanserinin, yeni vakaların yüzde 12,4’ünü, kanser sebepli ölümlerin ise yüzde 18,7’sini oluşturarak dünya genelinde en sık teşhis edilen kanser türü olduğu açıklandı. Akciğer kanserini vakaların yüzde 11,6’sına ölümlerin ise yaklaşık yüzde 7’sine sebep olan meme kanseri takip ediyor. Bağırsak, karaciğer ve mide kanserinin de en sık görülen diğer kanser türleri olduğu aktarıldı.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***