***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***
(Serbest Görüş) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali ve bu kararın “yok hükmünde” olduğunun tespit edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Başvuruyu ilettikten sonra AYM önünde açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, “Milletvekilliğinin düşürülebilmesi için kesin hüküm gereklidir. Oysa Şerafettin Can Atalay hakkında verilmiş kesin bir hüküm yoktur” dedi.
Günaydın, AYM’nin Atalay hakkında iki kez “seçilme ve siyaset yapma” ve “kişi güvenliği ve hürriyeti hakkının ihlal edildiğine” karar verdiğini ancak hem İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin hem de Yargıtay’ın bu kararları tanımadığını hatırlattı.
“Ayrıca Meclis iç tüzüğünün eylemli olarak ihlal edilmesi sonucu oluşan Parlamento kararının da Anayasa’ya aykırı olduğu açıktır” diyen Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle de Parlamento kararının iptal edilmesini ve yürütmesinin durdurulmasını da talep ediyoruz. Biz AYM’nin, daha önceki kararlarına uygun olarak, hem yok hükmünde sayılmasına hem de iptal ve yürütmesinin durdurmasına yönelik taleplerimizi olumlu karşılaşmasını ve kararı TBMM’ye göndermesini bekliyoruz.”
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı Salı günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda okunmuş, kararın okunmasıyla Atalay’ın vekilliği resmen düşürülmüş, TİP’in milletvekili sayısı 3’e inmişti.
Kararın okunmasının ardından TİP, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri pankartlarla başkanlık kürsüsünü işgal etmiş, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a Anayasa kitapçığı fırlatılmıştı.
Bozdağ, protestolar nedeniyle çalışmalara devam edilemeyeceği gerekçesiyle birleşimi kapatmıştı.
Atalay’ın avukatları da milletvekilliğinin düşürülmesi kararına itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracak.
Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü gün, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri’ndeydi.
Kurtulmuş dün kendisine yönelik eleştirileri yanıtlarken, “Meclis’in üzerine düşen sorumluluk Anayasa’da var olan bu konudaki çelişkileri ortadan kaldırmaktır. Yüksek yargı birbirleriyle çelişen, kararları farklılaşan kurumlar olmanın ötesine geçmelidir” demişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***
© 2020 Serbest Görüş