(Serbest Görüş) – Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde 13 Şubat Salı günü siyanür ve sülfürik asitli 10 milyon metreküplük toprak kaymasına ilişkin yürütülen çalışmalarda henüz dokuz işçiye ulaşılamadı. Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara 2 binin üzerinde kişi katılıyor.
Siyanürün Fırat Nehri’ne ulaşarak doğa soykırımına yol açmasından endişe edilirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Dokuz lokasyonda su ölçümü de yapıyoruz ve şu ana kadar olumsuz bir durum yok” dedi.
BAKANLIK: LİSANS ŞARTLARI ORTADAN KALKTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise maden ocağının çevre izin ve lisans belgesini iptal etti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta toprak kayması olayının meydana geldiği maden ocağının, lisans şartlarının ortadan kalktığı tespit edildiğinden çevre izin ve lisans belgesi iptal edilmiştir” ifadeleri kullandı.
TOPRAK ALTINDAKİ İŞÇİLER İÇİN AÇIKLAMA
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı.
Bakan Bayraktar, son duruma ilişkin yatığı açıklamada, “Dokuz kardeşimiz şu anda kayıp. Altısının dere yatağına gelen toprak yığınının içinde olduğunu düşünüyoruz. Üç kardeşimizin de manganez ocağının içinde olduğunu düşünüyoruz. Yoğun bir çalışma devam ediyor” dedi.
Öte yandan maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı tutuklandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***