Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevi olarak anılan uzay seyahati başladı. Türk astronot Alper Gezeravcı’nın içerisinde bulunduğu, Falcon 9 roketi uzaya fırlatıldı.
Dragon kapsülünde Gezeravcı’yla birlikte, İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Albay Walter Villadei, İsveçli pilot Marcus Wandt ve emekli NASA astronotu İspanyol ve Amerikan vatandaşı Michael Lopez Alegria’da yer alıyor.
Astronotları taşıyan Falcon 9 roketi yerel saatle 16:49, Türkiye saatiyle gece saat 00:49’da uzay yolculuğuna başladı. Dragon roketi, 36 ila 40 saatlik bir seyahat sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşacak.
Astronotları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na SpaceX şirketinin roketlerini ve kapsülünü kullanarak ulaştıran Axiom şirketi Houston merkezli ve her bir astronot için en az 55 milyon dolar ücret alıyor.
Roketin ilk olarak Çarşamba günü fırlatılması planlanmış ancak bazı testlerin tamamlanmaması nedeniyle, fırlatma işlemi Perşembe gününe ertelenmişti. Yapılan açıklamada, Dragon kapsülünün dünyaya dönüşte kullandığı paraşüt sistemleriyle ilgili bir sorun nedeniyle fırlatmanın ertelendiği açıklanmıştı.
Perşembe günü sabah saatlerinde SpaceX şirketi hava koşullarının uygun olduğunu, fırlatmanın yüzde 80 olasılıkla yapılacağını duyurmuştu.
Astronotlar 14 gün kalacakları Uluslararası Uzay İstasyonu’nda toplam 30 deney yapacaklar. Türk astronot Alper Gezeravcı’nın 14 günlük süre içerisinde 13 deney yapacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin ilk uzay yolculuğu
Türkiye 44 yaşındaki eski bir hava kuvvetleri pilotu Gezeravcı’nın uzaya gitmesiyle birlikte ilk kez insanlı bir uzay görevi gerçekleştirmiş oluyor. Türkiye’nin ilk astronotunu uzaya taşıyan Axiom şirketi de üçüncü uzay uçuşunu gerçekleştiriyor. Şirket ilk uzay uçuşunu Nisan 2022’de düzenlemişti.
Fırlatma işlemini aralarında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da bulunduğu çok sayıda kişi ve basın mensubu takip etti. Kacır, Gezeravcı’yla, Dragon kapsülüne binmeden önce görüntülü bir telefon görüşmesi yaptı. Gezeravcı, fiziksel ve mental olarak seyahate hazır olduğunu söyledi.
Alper Gezeravcı, uzay seyahatine başlamadan önce diğer astronotlarla birlikte belirli bir süre karantinada kaldı. Bunun uzay istasyonuna bir hastalık virüsünün gitmesinin önlenmesi adına yapıldığı biliniyor.
1979 doğumlu Alper Gezeravcı, 15 yıl Türk Hava Kuvvetleri’nde 7 yıl da Türk Hava Yolları’nda kaptan pilot olarak görev yapmış deneyimli bir pilot. Gezeravcı, ilk Türk astronotla ilgili olarak açılan başvurular sırasında kendisinin de başvuruda bulunarak seçildiğini söylemişti.
Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na yanında bir Türk bayrağı da götürüyor.
Bu uçuş aynı zamanda Axiom’um tamamı Avrupalı astronotlardan oluşan ilk uçuş görevi olarak da tarihe geçiyor.
Geçen yıl Mayıs ayında da Axiom-2 uçuşuyla iki Amerikalı ve iki Suudi Arabistanlı astronot uzaya çıkmışlardı. Rayyanah Barnawi, bu seyahatle birlikte uzaya giden ilk Arap kadın astronot olarak kayda geçmişti. O ekip Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 8 gün kalmıştı.
Axiom şirketine uzay yolculuklarında Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX şirketi roket ve kapsülleri temin ediyor. SpaceX, roketlerin fırlatılması sürecini Los Angeles’taki kendi merkezinden takip ve koordine ediyor.
Fırlatma işlemleriyse Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Cape Canaveral uzay üssünden NASA’nın denetiminde gerçekleşiyor.