(Serbest Görüş) – TOLGA YAVAŞ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi öngörüsüne diyecek yok. Bu kadar uzun süre iktidarda kalmasını, siyasi manevralarına borçlu. Rakiplerini türlü yöntemlerle ya yanına çekti ya da pistin dışına itti.
Örneğin Numan Kurtulmuş. Daha önce Fazilet ve Saadet Partisi’nde siyaset yapan Kurtulmuş, liderlik potansiyeli olan biriydi. Yeterince beklese kurduğu HAS Parti ile birlikte iktidar alternatifi olacakken, Erdoğan’ın teklifinin cazibesinden kurtulamadı. HAS Parti’nin kendini feshetmesinin ardından birçok partiliyle birlikte 22 Eylül 2012 günü İstanbul’da düzenlenen törende AK Parti’ye katıldı.
62, 63 ve 64. hükûmetlerde Başbakan Yardımcılığı yaptı. 65. Hükûmette Kültür ve Turizm Bakanı, 2018-2023 yılları arasında AK Parti genel başkanvekili oldu. Şimdi ise Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.
Bu kariyer belki kendisi açısından tatmin edici olmuştur. Ancak Erdoğan ve AK Parti dışında bir alternatif arayanların hayal kırıklığı yaşamalarına neden oldu.
ŞAHİN GELDİ GÜVERCİN GİTTİ
Alternatif lider arayan seçmen açısından bir başka hayal kırıklığını ise Süleyman Soylu oluşturdu. Doğru Yol Partisi’nde (DYP) siyasete giren, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığı yapan Süleyman Soylu da Erdoğan’a rakip olabilecekken, onun safına katılanlardan. Rakipken Erdoğan’a ağır hakaretler eden Soylu, aynı saftayken övgülerini esirgemedi.
2015-2016 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptı. 31 Ağustos 2016 tarihinde Efkan Ala’nın istifa etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı görevine atandı. En uzun süre İçişleri Bakanı olarak kalan kişi oldu. Görev süresince ‘şahin’ davrandı. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker ile girdiği kavgadan siyasi kariyeri yara alarak çıktı. Şimdilerde, imajına Peker’in verdiği zararların unutulması için pusmuş durumda. Bir de, son dönemde Türkiye’de bir bir yakalanan uluslararası suç örgütü liderleri ve çökertilen çetelerin onun döneminde palazlandığı anlaşılıyor.
MUHSİN YAZICIOĞLU’NUN YOKLUĞUNDA YALPALAYANLAR
Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) etkili muhalefet yaptığı dönemler oldu. Kurucu ve ilk genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu’nun 25 Mart 2009 tarihinde helikopter kazasında Kahramanmaraş’ta şüpheli şekilde ölmesinin ardından BBP yalpaladı. Yazıcıoğlu’ndan sonra genel başkan olan Yalçın Topçu, iki yıl genel başkanlık yaptı. Partisi 2011 seçimlerinde başarısız olunca görevi bıraktı. Sonra partisinden de istifa eden Topçu, 2015 yılında seçim hükümetinde Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 29 Ocak 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanlığına getirildi.
Son genel başkan Mustafa Destici ise partisini 2018 yılında kurulan Cumhur İrtifakı içinde konumlandırdı. AK Parti listesinden Ankara milletvekili olarak Meclis’e girdi. 2023 seçimlerinde ise Cumhur İttifakı çatısı altında ayrı listeyle seçime giren Destici aday olduğu İstanbul 1. Bölge’de yüzde 1 oy aldı ve seçilemedi.
BAKALIM HÜR VE MÜSTAKİL KALABİLECEK Mİ?
Tansu Çiller’in siyasete kazandırdığı Meral Akşener, DYP’de parladı. 28 Şubat döneminde askerleri eleştirdiği için paşaların öfkesinin hedefi oldu. AK Parti kurulurken katılmaktan son anda vazgeçti.
3 Kasım 2001’de MHP’ye geçti. 2004 yerel seçimlerinde MHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Yüzde 4,1 oy aldı. 2007 genel seçimlerinde ise MHP’den İstanbul Milletvekili seçilerek parlamentoya girdi. Bu kez Devlet Bahçeli’nin en yakınındaki isimlerden biriydi. Bahçeli’nin başdanışmanı ve TBMM Grup Başkanvekiliydi.
2015’te bu kez Bahçeli ile genel başkanlık mücadelesine girişti. Delegelerin çoğunluğunun desteğiyle genel başkan adayı oldu. Bahçeli önce yargı kararıyla kurultayı erteledi, ardından da 8 Eylül 2016’da Akşener’i partiden ihraç etti. İtirazının mahkeme kararıyla reddedilmesinin ardından 25 Ekim 2017’de İYİ Parti’yi kurdu. 2018 seçimine katılmasının önünün kesilmek istenmesi üzerine, CHP’li 15 milletvekili istifa ederek İYİ Parti’ye katıldı. Böylece İYİ Parti seçime katılma hakkı elde etti. Millet İttifakı’nda yer aldı. Uzun süren altılı masa görüşmelerine katıldı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı kesinleşince kritik seçim öncesi masadan kalkmak istedi. Krize neden olan bu durum, Millet İttifakı’na itibar kaybettirdi. Kemal Kılıçdaroğlu seçilemeyince masa dağıldı. 31 Mart yerel seçimlerine ‘hür ve müstakil’ gireceklerini söyleyince parti içinden tepki gördü. Bu karar, birçok kişinin partiden istifasına neden oldu. Bakalım ‘hür ve müstakil’ kalabilecek mi?
ERBAKAN KOLAY LOKMA MI?
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan, 23 Kasım 2018 tarihinde Yeniden Refah Partisini kurdu ve Genel Başkanı seçildi. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmak istedi. Adaylığı için imza toplanırken vazgeçti. Cumhur İttifakı’na katıldı. Partisi 2023 seçiminde aldığı 2,8 oranıyla 6. parti oldu ve 5 milletvekili Meclis’e girdi.
Yer yer iktidarı eleştiren Yeniden Refah Partisi bu aralar yükselişte. Anadolu’da AK Parti’ye oy vermek istemeyenler, bu partiyi tercih edebiliyor. Şimdilerde AK Parti ile yaptıkları görüşmeler tıkandığı için yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkarma kararı aldılar. Erdoğan’ın ikna kabiliyeti karşısına direnebilirlerse önümüzdeki dönemde oylarını ciddi miktarda artırabilirler. Kimileri ise bu partinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla ‘AK Parti’den kaçanları tutması için’ kurulduğunu ifade ediyor ve güvenilmez buluyor.
Özellikle AK Parti’ye alternatif arayan muhafazakar sağ seçmenin gideceği partilerin, şekil değiştirip AK Parti’ye katılarak yok olması, yeni arayışları da beraberinde getiriyor. AK Parti’nin ekonomi başta olmak üzere birçok politikasından rahatsız olanların gideceği partiler de sınırlı. Olanlar da beklenen sıçramayı yapamıyor. Muhafazakâr sağ seçmen bir “kurtarıcı” beklemiyor elbette ama en azından alternatif olabilecek bir arayışın söz konusu olduğu da inkar edilemez bir gerçek…
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***