İZMİR – Bayraklı Şehir Hastanesi’nin şirketlere kar amaçlı açıldığını ifade eden SES İzmir 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Başak Edge Gürkan, nitelikli ulaşılabilir sağlık hizmeti için tüm sağlık ve meslek örgütlerine ortak mücadele çağrısı yaptı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir 1 ve 2 Nolu şubeleri, 13 Ekim 2023 yılında açılan Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin sendikanın 1 Nolu şubesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. SES İzmir 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Başak Edge Gürkan, Bayraklı Şehir Hastanesi’nin kamu kaynaklarının özel şirketlere aktarılması amacıyla hazine arazilerinin yapımcı şirkete bedelsiz devri, yurt içi ve yurt dışı finans kuruluşlarından hazine garantili kredi imkanları sağlanarak tamamlandığını belirtti. Gürkan, hastanenin Sağlık Bakanlığı tarafından yüzde 70 doluluk kapasitesi garanti edilerek, 25-49 yıllığına kiralandığını anımsattı.
‘ÇALIŞMA KOŞULLARI ZORLAŞTI’
Hastaneyi yapan şirketin inşaattan kar ettiğini söyleyen Gürkan, şöyle devam etti: “Yıllardır sağlıkta reform söylemleriyle kamudan koparılmaya çalışılan sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi toplum sağlığında ciddi yaralar açmaktadır. Giderek zorlaşan çalışma koşulları altında ezilen sağlık emekçileri hizmet üretemez hale gelmekte, hastalar randevu alamamakta, ameliyatlar yapılamazken yoğun bakımlarda yer bulunamamaktadır. Yurtdışına gidenler, istifa edenler, intihar edenler, hasta veya yakını tarafından şiddete uğrayanlar, geçinemediği için ek iş yapanlar, kötü çalışma koşullarına bağlı artan akut ya da kronik fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar, evde bakımlarından sorumlu oldukları çocukları ya da yaşlılarıyla ilgilenemeyen sağlık emekçileri olarak bozulan halk sağlığının merkezinde yer almaktayız.”
‘HALK SAĞLIĞI UMURLARINDA DEĞİL’
Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılış sürecinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmeye değinen Gürkan, “Görüşmelerimizde ‘kapanacak hastane var mı? Personel istihdamı çözüldü mü?’ gibi soruları hep ‘sorun yok’ şeklinde yanıtlandı. Oysa il dışı tayin münhal kadrolarında şehir hastanesine 500 hemşire kadrosu açılmıştır. Soruyoruz, bir hastane bu kadar yüksek hemşire ihtiyacı varken nasıl açılmıştır? Liyakatsizliğin diz boyu olduğunu, Şehir Hastanesi’nin inşaatını yapan şirkete acilen para aktarmak için açıldığını, diğer hastaneleri kapatmasalar da işlevsizleştirdiklerini, vatandaşın sağlık hizmetine ulaşamamasının umurlarında olmadığını yaşayarak görmekteyiz” diye belirtti.
Gürkan, sağlık emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük haklarının korunabilmesi ve geliştirilmesi ile birlikte çalışma koşullarının düzeltilmesi ve yurttaşların nitelikli ulaşılabilir sağlık hizmeti alabilmesi için tüm sağlık ve meslek örgütlerini ortak mücadeleye çağırdı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***