AMED – “Kültür Sanat Alanında Kadın Mücadelesi” başlığıyla düzenledikleri çalıştayda konuşan KASED Başkanı Saliha Ayata, kadınların geçmişten bu yana sınırlamalara, yasaklara ve erkek egemen sanat yaklaşımına karşı mücadele ettiğini söyleyerek, “Özellikle Kürt kadını eşsiz bir mücadele verdi” dedi.
Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), “Kültür Sanat Alanında Kadın Mücadelesi” başlıklı çalıştay düzenledi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) binasında gerçekleştirilen çalıştaya, Özgür Kadın Hareketi (Tevgerâ Jinen Azad -TJA) ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda sanatçı, tiyatrocu, edebiyatçı ve gazeteci katıldı. Kadınların ulusal kıyafetleriyle çalıştaya katılması dikkat çekti. Çalıştayın yapıldığı salona, “Özgür kadın, özgür sanat” dövizleri asıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını KASED Başkanı Saliha Ayata yaptı. Kadınların dünyada sanat alanında yer almak için uzun süre çaba gösterdiğini söyleyen Ayata, kadınların 21’nci yüzyıla kadar direndiğini belirtti. Kadınların kendilerini ispatlamak için ağır bedeller verdiğini söyleyen Ayata, özellikle Kürt kadınlarının son 30 yıldır büyük bir mücadele verdiğini vurguladı.
‘KÜRT KADININ EŞSİZ MÜCADELESİ’
KASED’in direngen kadınların güç ve mücadelesiyle çalışmalarını yürüttüğünü belirten Ayata, “Kürt kadınları yaşamın her alanında, özelliklede kültür-sanat alanından var olmak için, dilleri, kültürleri ve sanatları için mücadele ettiler. Sınırlara, yasaklara, erkek-egemen sanat yaklaşımına karşı mücadele ettiler. Bundan dolayıdır ki, artık kadın kazanımlarından bahsedebiliyor ve sırtımızı direniş mirasına dayayabiliyoruz. Bu yaklaşımla bugün için diyoruz ki; biz artık kendimiz için sadece bir oda istemiyoruz. Kendimiz için bir alan ve bir yaşam istiyoruz. Bizler kendi kültür ve sanatımızla, dilimizle özgün ve eşit bir yaşam için sürekli mücadele edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen çalıştay “Kadınların kültür sanat alanında var olma mücadelesi” başlığı altında yürütülen tartışmalarla devam etti. Rugeş Kırıcı moderatörlüğünde gerçekleştirilen ilk oturumda, Yazar Zeynep Günsur, Tiyatrocu Berfin Zenderlioğlu ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Özgül Saki konuşmacı olarak yer aldı.
Konuşmalarda kadın bedeninin nasıl bir metaya dönüştürüldüğü üzerine örnekler verildi. Erkek eril zihniyetin kadınları getirdiği nokta ve kadının buna karşı verdiği mücadeleye dair aktarımlarda bulunuldu. Konuşmalarda kadınların kültür-sanat alanında verdiği mücadeleye değinildi.
TARTIŞILAN BAŞLIKLAR
Çeşitli başlıklar altında tartışılan ilk oturumun ardından, “Kurdistan ve Türkiye’de Kürt kadın direnişi, kültür sanat alanında mücadele ve deneyimler” başlıklı 2’nci oturuma geçildi. Elvan Koçer moderatörlüğün de gerçekleştirilen oturumda, “Kürt kadınların direniş yöntemleri”, “Kültür sanat alanında kadınların yaşadığı sınırlılıklar ve engeller” ile “Kültür sanat alanında kadın kazanımları ve deneyimleri” başlıkları altında tartışmalar yürütüldü.
Bu oturumda da, kadın hakları aktivisti Avukat Suzan Akipa, Sanatçı Devrim Demir ve Tiyatrocu Berfin Emektar konuşmacı olarak söz aldı. TJA’nın, “Kadın, yaşam, özgürlük ile özgürlüğe doğru” kampanyasına değinilen sunumlarda, kadın mücadelesinin toplumsal, kolektif bir mücadele olduğu vurgulandı. Kadınların tarihte ilk mücadelelerinin kimliğiyle sanatta var olma olduğunun belirtildiği konuşmalarda, kadınların kendi kimliğinden ve kültüründen kaynaklı ya tutuklu bulunduğuna ya da yargılandığına işaret edildi.
Öğle arasının ardından çalıştay “Kurdistan ve Türkiye’de kültür sanat ve özgürlüğü tartışma gündemleri” başlıklı oturumla devam edecek. Semra Yansit moderatörlüğünde gerçekleştirecek olan oturumda, Ressam Neşe Toprak, “Kürt sanatçıların kültürel ve sanatsal ifade özgürlüğü” başlığı altında, Tuğba Sivri ise, “Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğü” başlığı altında konuşma gerçekleştirecek.
ÇALIŞTAY FORUMLA SON BULACAK
Çalıştay, 3 oturumun ardından, “Kültür sanat alanında direniş yöntemleri ve çözüm tartışmaları” başlığıyla gerçekleştirilen forumla son bulacak.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***