TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne Genel Kurul’da onay verilmesi sürecine ilişkin “zamanlama” bilgisi vermekten kaçındı ve değerlendirileceğini açıkladı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in ise “önümüzdeki haftalarda” ifadesini kullanması dikkat çekti.
Kurtulmuş, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği’ni (PMD) ziyaretinde, İsveç’in NATO üyeliğine kapıyı açacak olan katılım protokolüne Türkiye’nin onay vermesiyle ilgili soruyu yanıtladı. Kurtulmuş, TBMM Genel Kurulu’nun, protokolü ne zaman ele alacağına ilişkin bilgi vermedi.
Numan Kurtulmuş, “Meselenin birinci derecede muhatabı İsveç’tir. Biz Türkiye olarak NATO’nun genişlemesine karşı değiliz. Türkiye üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdi. Finlandiya’ya ayrı bir reçete uygulandı. İsveç’in de yükümlülüklerini yerine getirdiğini görüyoruz. Taleplerimiz yerine getirildikçe İsveç’in de önü açılacaktır. TBMM kendi gündemine hakimdir. Meclis gündemi uygun olduğunda bunu ele alacaktır” dedi.
Kurtulmuş, Türkiye’nin terörle mücadelede hassasiyetinin yanısıra İslamofobi ile mücadele edilmesi konusunda İsveç’ten beklentileri bulunduğunu anımsatarak, Stockholm’ün bu konudaki adımlarını TBMM’nin değerlendireceğini kaydetti.
Kurtulmuş İsveç’in NATO üyeliği ile birlikte gündemde olan, “ABD Kongresi’nde F-16 askeri uçaklarıyla ilgili Türkiye’ye satış izni verilmesi süreci” ile ilgiliyse herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.
AK Parti Grup Başkanı: “Önümüzdeki haftalarda”
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler de PMD ziyaretinde, İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne onay süreciyle ilgili net bilgi vermedi. Güler, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmesini durumunda Finlandiya gibi NATO’ya katılımına onay verileceğini söyledi.
“Bu konuyu önümüzdeki haftalarda değerlendiririz” diyen Güler, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu açıldığında gündemde RTÜK üyesi seçimi, Somali tezkeresi gibi başlıklar olduğunu kaydetti.
Dışişleri Komisyonu 26 Aralık’ta kabul etmişti
İsveç’in NATO’ya katılım protokolüne, 26 Aralık’ta TBMM Dışişleri Komisyonu’nda AK Parti, MHP ve CHP tarafından “kabul” oyu verilmişti. Komisyon’da İYİ Parti ve Saadet Partisi ise “ret” oyu kullanmıştı.
Oylama sırasında, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) milletvekilleri ise salonda değildi ancak öncesinde “ret” oyu vereceklerini açıklamışlardı.
Dışişleri Komisyonu’ndaki müzakere sürecinin tamamlanmasıyla birlikte protokolün TBMM Genel Kurulu’nda onaylanması aşaması gündeme taşındı. Bu noktada TBMM Başkanlığı ve çoğunluğa sahip olması nedeniyle gündemde belirleyici konumdaki AK Parti’nin, İsveç’i Genel Kurul’un gündemine ne zaman alacağı merak konusu oldu.
Bugünkü açıklamalarsa 16 Ocak Salı günü TBMM Genel Kurulu’nun göreve başlamasıyla birlikte, İsveç’e NATO kapısını açmak üzere katılım protokolünün gündeme alınacağı şeklinde yorumlandı. AK Parti Grubu adına Güler’in açıklamasıyla Şubat ayı öncesinde İsveç’in üyeliğine onay verilmesi olasılığı da gündemde.
Kurtulmuş ve Güler, İsveç’in üyeliği ve F-16 satışı ile ilgili ABD Kongresi’yle ilgili bağlantılı açıklamalar yapmadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, son olarak 5 Ocak’ta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmüştü. Fidan’ın, Blinken’a, Türkiye’nin F-16 alım sürecini sonuçlandırmak istediği mesajını verdiği açıklanmıştı. Fidan’ın İsveç konusunda kararı ise TBMM’nin vereceğini Blinken’e söylediği ifade edilmişti.