En az 24 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail ile Hamas arasındaki savaşın zaman çizelgesi.
Hamas’ın 7 Ekim sabahı İsrail’e karşı başlattığı saldırılar ve sonrasında İsrail’in misillemesiyle tetiklenen savaş 100. gününü doldurdu.
En az 24 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği İsrail ile Hamas arasındaki savaşın zaman çizelgesi:
7 Ekim 2023: Hamas’tan İsrail’e kanlı saldırı
Hamas’ın silahlı militanları, Gazze’den İsrail’e girerek sürpriz bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda İsrail verilerine göre 1,200 kişi öldürülürken 240 kişi rehin alındı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tüm Filistinlilerden Gazze’yi terk etmelerini istedi. Hamas’ın sığınaklarını “enkaza” çevirme sözü veren Netanyahu, “kara günün intikamını alacaklarını” söyledi.
Netanyahu, “Hamas’ın saklandığı tüm bu yerleri harabeye çevireceğiz. Gazze halkına sesleniyorum: şimdi oradan çıkın çünkü tüm gücümüzle her yerde harekete geçeceğiz” dedi.
13 Ekim: Filistinlilerin güneye zorunlu göçü başladı
İsrail’den gelen tahliye kararı 2.3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’de güneye doğru bir göçe neden oldu. Yüz binlerce Gazzeli evlerini terk etmeye başladı. Fakat İsrail askeri güçlerinin ilerlemesine paralel olarak insanlar birçok defa yollara düşmek zorunda kaldı.
Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları, birbiri ardına yaptıkları açıklamalarda, İsrail yönetiminin, 40 kilometre uzunluğundaki kıyı kentini tamamen kuşatmasının ve bu kadar hızlı bir göçün (zoraki tahliyenin) tarifsiz insani acılara neden olacağı uyarılarında bulundu.
17 Ekim: El Ehli hastanesi bombalandı
ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail’e ziyareti öncesinde Hamas ve İsrail arasındaki çatışmalar tırmanırken, Gazze’deki El Ehli Hastanesine yönelik saldırı yüzlerce Filistinlinin ölümüne yol açtı.
Hastanenin bombalanmasıyla ilgili olarak İsrail ve Filistinliler karşılıklı birbirini suçladı.
Hamas, yüzlerce kişinin öldüğünü iddia edip patlamayı İsrail’in hava saldırısına bağlarken İsrail ise patlamanın bir Filistin roketinin yanlışlıkla ateşlenmesinden kaynaklandığını ileri sürdü. Bu iddia daha sonra Washington tarafından desteklendi.
21 Ekim: İnsani yardım geçişi başladı
Gazze için gönderilen insani yardımların Refah kapısından geçişi başladı.
Mısır tarafından bulunan yardım konvoyları, abluka altındaki 2,3 milyon insana gıda ve tıbbi malzeme ulaştırmak üzere Gazze’ye girdi.
Elektrik, su ve gıda erişimin tamamen kısıtlandığı Gazze’de ağır İsrail bombardımanı sonucu çok sayıda insanın ölmesi ve yaralanmasıyla tıbbi malzeme eksikliği de yaşanıyor.
Türkiye de Gazze Şeridi’ndeki siviller için Mısır’a insani yardım malzemeleri gönderdi.
27 Ekim: Gazze’nin orta kesimine İsrail’den saldırı
İsrail ordusu, cuma sabah erken saatlerde Gazze Şeridi’nin orta kesiminde Hamas hedeflerine yönelik baskın düzenlediğini duyurdu.
Hamas hedefleri savaş uçakları ile vurulmaya devam ederken, İsrail ordusu karadan da hedefli baskınlar yapmaya başladı.
Önceki gece Gazze’nin kuzeyinden girerek saldıran İsrail, bu kez orta kesimde ‘hedefli baskın’ düzenlediğini duyurdu.
Dronlar ile desteklenen askerlerin baskın sonrası yara almadan Filistin topraklarından çekildiği kaydedildi.
15 Kasım: İsrail ordusu El Şifa Hastanesi’ne girdi
İsrail askerleri, birkaç gün süren kuşatmanın ardından Gazze Şehri’ndeki El Şifa Hastanesi’ne girdi.
Operasyon sırasında Gazze’nin en büyük sağlık kompleksinde halen yüzlerce hasta ve yaralı bulunuyordu.
İsrailliler, hastanenin Hamas savaşçıları için yer altı karargahını gizlemek için kullanıldığını iddia etti. Hastane yönetimi bu iddiaları reddetti. İsrail ordusu ise hastanenin altında olduğunu ileri sürdüğü tünel görüntülerini medya ile paylaştı.
21 Kasım: Çatışmalara dört gün ara verildi
İsrail hükümeti ve Hamas, İsrail’de tutuklu bulunan 150 Filistinliye karşılık Gazze’de tutulan 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılması ve kuşatma altındaki bölgeye insani yardım girişine izin verilmesi için çatışmalara dört gün ara verilmesi konusunda anlaştı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada 50 kadın ve çocuğun aşamalı şekilde dört gün içinde serbest bırakılacağı ve bu süre zarfında çatışmalara ara verileceği belirtildi.
Ateşkes toplamda bir hafta uzatıldı. 105 rehine ve yaklaşık 240 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Ancak savaş 1 Aralık’ta yeniden başladı.
12 Aralık: Biden: İsrail uluslararası desteğini kaybediyor
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’ye yönelik “seçici olmayan bombalaması”nın uluslararası destek kaybettirdiğini belirtti.
Bu, İsrail’in en yakın müttefiki olan ABD’nin retoriğinde açık bir değişikliği işaret etti. Sonraki haftalarda, birkaç üst düzey ABD yetkilisi de İsrail’den sivilleri koruma ve Hamas liderlerine karşı daha hedefli bir harekata geçmesine davet etti.
15 Aralık: Üç İsrailli rehine “yanlışlıkla” öldürüldü
Tel Aviv, Gazze Şeridi’ndeki kara operasyonu sırasında “yanlışlıkla” üç İsrailli rehinenin öldürüldüğünü duyurdu.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, askerlerinin rehineleri Gazze Şehri’nin Şijaiyah bölgesinde bulduklarını ancak onları yanlışlıkla tehdit olarak tanımladıklarını söyledi.
Hagari, “Çatışmalar sırasında, ordu yanlışlıkla üç İsrailli rehineyi tehdit olarak tanımladı. Sonuç olarak askerler onlara doğru ateş açtı ve öldürüldüler” dedi.
1 Ocak 2024: İsrail ordusu askerlerini çekmeye başladı
İsrail ordusu, en az iki tugaydan oluşan yedek askerlerin evlerine gönderileceğini ve üç tugayın da eğitim için geri çağrılacağını açıkladı.
İsrail askeri sözcüsü Daniel Hagari, bazı askerlerin evlerine gönderilmesinin ‘savaşın sona erdiği anlamına gelmediğini’ söyledi.
Hagari, yedek askerlerin bazılarının yıl içinde tekrar göreve çağrılabileceğini belirtti.
11 Ocak: ABD ve İngiltere’den Yemen’e saldırı
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere, Yemen merkezli Husilere ait mevzilere havadan ve denizden saldırılar düzenledi. Husi yetkililer, saldırılarda şu ana kadar 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırıları devam ettiği sürece kendileri de Kızıldeniz’deki ticari nakliye gemilerini hedef almayı sürdüreceklerini ve saldırılarının “Filistinlilerle dayanışma” amaçlı olduğunu belirtiyor.
11 Ocak:İsrail’in Gazze’de ‘soykırım’ işlediğine dair dava Uluslararası Adalet Divanı’nda başladı
Güney Afrika’nın, İsrail’in 7 Ekim saldırılarından sonra Gazze’de yürüttüğü savaşta soykırım işlediği iddiasıyla açtığı davanın ön duruşmaları bugün Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) başladı. İsrail suçlamaları reddetti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***