İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Filistin devletini resmen tanımayı gündeme alabileceklerini söyledi.
Cameron, Ortadoğu’da barışı teşvik etmek için Filistinlilere siyasi bir ufuk verilmesi gerektiğini söyledi.
Kasım ayında dışişleri bakanı olarak atanmasından bu yana bölgeye yapacağı dördüncü ziyareti öncesinde Cameron, İngiltere’nin bir Filistin devletinin nasıl görüneceğini belirleme sorumluluğuna sahip olduğunu söyledi.
Cameron, Filistin halkına iki devletli çözüme doğru “geri dönülemez ilerlemenin” gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
BBC’nin haberine göre Muhafazakar Orta Doğu Konseyi adlı kuruluşun üyelerine yönelik konuşmasında Cameron “Bunun gerçekleşmesi halinde, müttefiklerimizle birlikte, Birleşmiş Milletler de dahil olmak üzere Filistin devletinin tanınması konusuna bakacağız,” ifadelerini kullandı.
Dışişleri bakanı ayrıca İsrail’i Gazze’ye daha fazla insani yardım yapılmasına izin vermeye çağırdı ve hayati öneme sahip yardımların sınırdan geri çevrilmesinin “gülünç” olduğunu söyledi.
İsrail’in son 30 yılda izlediği güvenlik politikalarının bir başarısızlık hikayesi olduğunu, çünkü İsrail’in vatandaşlarının güvenliğini sağlamada başarısız olduğunu söyleyen Cameron, yalnızca bu başarısızlığın farkına varıldığında barış ve ilerlemenin sağlanabileceğini vurguladı.
Britanya, uzun süredir İsraillilerin ve Filistinlilerin ayrı ülkelerde yan yana yaşayabileceği iki devletli çözümü destekliyor.
Ancak Cameron, İngiltere’nin Filistin devletini nihai bir barış anlaşmasının parçası olarak değil, daha önce müzakereler sırasında resmi, diplomatik olarak tanıyabileceğini öne sürüyor.
Aynı zamanda Gazze’yi yönetebilecek “teknokratik ve iyi liderlere” sahip yeni bir Filistin otoritesinin “hızla ayağa kalkması” gerektiğini söyleyen Cameron “Bununla birlikte neredeyse hepsinden önemlisi, Filistin halkına siyasi bir ufuk vermek, böylece iki devletli çözüme ve en önemlisi bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik geri dönülemez bir ilerleme kaydedileceğini görebilmelerini sağlamaktır,” ifadelerini kullandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***