17/25 Aralık 2013’teki yolsuzluk operasyonundan sonra Hizmet Hareketi’ne mensup olduğu iddia edilen kişilere yönelik yapılan hukuksuz soruşturmalar sonucunda binlerce insan mağdur oldu. Kimisi tutuklandı, kimisi işinden ihraç edildi, kimisi hiç bir somut delil olmaksızın terör suçlamasıyla ceza aldı, kimisinin malına el kondu vs…
Rejimin hakimlerinin verdiği bu ve benzeri kararlar sonrası mağdur olanlar, Avrupa Birliği bünyesinde Roma Statüsü kapsamında kabul edilen Evrensel Yetki çerçevesinde bu suçların faillerinin (hakim,savcı, polis, doktor, infaz memuru…) soruşturulması, haklarında tutuklama kararı çıkartılması için bu Statüye imza atan herhangi bir devlette (Almanya, İsviçre gibi) şikayetçi olabiliyor.
Human Rights Defender (İnsan Hakları Savunucuları Derneği) bu konuda mağdurlara destek oluyor. Bunun için yapılması gereken ilk iş; HRD’ye bir mail yoluyla ulaşmak ve yaşanılan mağduriyeti açık ve anlaşılabilir şekilde anlatmak.
- HDR’ye ulaşabileceğiniz mail adresi şöyle: [email protected]
Dernekten konuyla ilgili yapılan açıklamada, özellikle AİHM’in 26 Eylül 2023 tarihinde yayınlanan KHK’lı Yüksel Yalçınkaya kararının ‘milat’ olduğu belirtiliyor. AİHM, söz konusu kararında Türkiye’de 15 Temmuz 2016 sonrasında başlatılan terör soruşturmalarında ileri sürülen delillerle mahkumiyet kararı vermenin ‘Kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkesine aykırı olduğunu tespit etmişti. Kararda, ByLock kullanmak, bir bankaya para yatırmak ya da bir sendikaya üye olmanın ‘terör’ suçunun delili olarak gösterilemeyeceği aktarılıyordu.
Geçtiğimiz günlerde gazeteci/televizyoncu Nevşin Mengü’nün programında Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Kerem Gülay da bu konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunmuştu. Gülay, “AİHM kararına göre (Gülenistlere/Hizmet Hareketi mensubu olduğu iddia edilenlere yönelik yürütülen terör operasyonlarında) karar veren hakim, savcılar yurt dışına çıkarlarsa tutuklanabilirler ve bunun yapılması için bir zaman aşımı yok.” ifadelerini kullanmıştı.
HDR: Bize ulaşın!
Peki bu durumda yurt dışında olan mağdurlar ne yapabilir, nereye başvurabilirler?
Human Rights Defenders’tan konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:
Hukuka aykırı terör operasyonları nedeniyle zarar gören, özgürlüğü, malvarlığı, hürriyeti, sağlığı, ailesi, öz saygısı, itibarı elinden alınan mağdurların bunlara karar veren hakim savcıların soruşturulması, tutuklanabilmesi için cesur bir adım atarak insan hakları derneğinin e-postasına ulaşması ve başından geçenleri anlatması gerekiyor.
O konudaki uzman bir hukukçunun hazırlayacağı başvuru dilekçesi esas alınarak derneğin tutacağı avukat aracılığıyla Almanya, İsviçre veya ilgili ülke savcılığı nezdinde suç duyurusu yapılmasını sağlaması gerekiyor. Derneğe başvuran mağdurların hikayeleri hukuki bir metin haline getiriliyor ve Alman bir avukata verilerek Federal Savcılığa Evrensel Yetki ile ilgili başvuruda bulunuluyor.
Arkadaşlarınız için zaman ayırın!
Bu konuda mağdur olan şahıslar, bu başvuruyu yapmak için zaman ayırma tereddütü yaşıyorlarsa şunları hatırlamaları gerekiyor; bu başvuruda bulunmak, sadece Türkiye’de kendine yapılan haksızlıkların faillerini cezalandırmak anlamına gelmiyor. Bunun yanında Türkiye hapishanelerinde haksız yere yatan binlerce insanın, yurt dışında bulunma fırsatını elde etmiş kader arkadaşlarının omzuna, kendilerine ait hakların korunması, faillerin cezalandırılması, uluslararası kamuoyuna bu zalimliklerin duyurulması için vazgeçilmez bir ödev yüklüyor.
Zira, yurt dışında olan mağdur mülteciler bilmeli ki, Türkiye’de 17/25 ve özellikle 15 Temmuz’dan sonra yargı ve polis kullanılarak Hizmet Hareketi ve bu hareket mensubu olanlara yapılan hukuksuzlukların ne kadar sistematik ve yaygın olduğunun ispatı/kabulü Evrensel Yetki’nin kullanımı için yapılacak başvuruların yüzlerce ve belki binlerce olmasına bağlıdır.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***