Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ni bilmeyen kalmamıştır artık. Hani şu AYM kararını tanımayan mahkeme. İşte o mahkeme daha önce de çok önemli bir karara imza attı. İstanbul’daki Harp Akademileri Komutanlığı’nda meydana gelen olaylarla ilgili davayı da temyiz etti ve ağır müebbet ve müebbet hapis cezası verilen tam 125 askerden 15’inin cezasını peş peşe bozdu. Karar tarihleri Haziran 2021, Şubat 2022 ve Mayıs 2022. Ardından da ağır müebbet verilen 15 askeri, yattıkları süre göz önünde bulundurarak tahliye etti.
3. Ceza Dairesi’nin Harp Akademileri Komutanlığı davasında serbest bıraktığı 15 askerden 3’ü kimdi biliyor musunuz? Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ve Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel. Üçü de akademinin en yüksek rütbeli komutanları.
BERAATLERİ ONANMAK ÜZERE
Tümgeneral Taşdeler ve Tümgeneral Mert, bozma kararının verildiği gün, 30 Haziran 2021’de, Yüksel ise 17 Şubat 2022’de sessiz sedasız tahliye edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 26. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yeniden yargılanan Taşdeler ve Mert hakkında 8 Mart 2023’te beraat talep etti.
İki komutanın dosyası şu an son aşamada. Yargıtay’ın bu beraat taleplerini kuvvetle muhtemel onaması bekleniyor. İddiaya göre onanması için de büyük bir baskı yapılıyor. Yüksel’in karar mahkemesi ise Mart 2024’te görülecek. Onun da beraat edeceği tahmin ediliyor. Gelelim bu kararın diğer yüzüne…
53’ü KURMAY ÖĞRENCİ, 85 ASKER TUTUKLU
Peki Harp Akademileri Kurmay Başkanı, Kara Harp Akademisi Komutanı ve Hava Harp Akademisi Komutanının serbest bırakıldığı davada tutuklu kalanlar kim onu biliyor musunuz? 15 Temmuz gecesi sadece komutanlarının emirleri uygulayan 53’ü kurmay öğrenci olmak üzere toplam 85 asker.
Komutanların tahliye edilmesi değil sorun. Masumsalar elbette ki adalet yerini bulsun. Sorun şurada; o gece akademiye öğrencileri çağıran Taşdeler başta olmak üzere, olayın darbe olup olmadığını anlayabilecek tecrübe ve yaşa sahip, sorumlu komutanlar tahliye edilirken emirleri uygulayan kurmay öğrenciler ve askerler neden hala hapiste?
Üstelik iddianamede Harp Akademileri Kurmay Başkanı Tümgeneral Nevzat Taşdeler’in, “sıkıyönetim direktifi” konulu mesaja, “Birlikler mesaiye davet edilmiştir. Her türlü emre açığız.” şeklinde cevap yazdırdığı, darbe girişiminin başarısız olacağının anlaşılması üzerine sabah saatlerinde emri iptal ettirdiği, Tümgeneral Recep Yüksel’e ise darbeciler tarafından üst düzey bir görev verildiği iddia edilmişti.
Yargıtay, bu suçlamaları yerinde bulmadı. Taşdeler ve Mert’in ilk başta, sıkıyönetim emrini uygulamaya çalıştıklarını, durumu algıladıktan sonra rütbe ve konumları gereği darbe girişimine karşı kendilerinden beklenen gerekli bütün tedbirleri ve güvenlik önlemlerini aldıklarını söyleyerek kararı bozdu.
Akademinin en yüksek rütbeli komutanları darbe girişimine karşı tavır aldılarsa, onların emrindeki kurmay öğrenciler ve askerlerin almaması sözkonusu olabilir mi? Mahkemede kurmay öğrencilerin akademiye kendisinin emriyle geldiğini söyleyen Taşdeler serbest bırakılmışken emrindekiler neden içeride? Bir askerin, içeriğinde hiçbir hukuksuzluk bulunmayan çağrı emrine uymama gibi bir lüksü olabilir mi? Burada bir tuhaflık, yanlışlık ve hukuksuzluk yok mu?
Kim bu kurmay öğrenciler, nelerle suçlandı ve kendilerini nasıl savundular? Yeniden yargılama aşamasında Yargıtay kararı nasıl değişti? Yarın anlatacağım.
Daha Fazla Göster:
Hava Harp Okulu dosyasıkurmay öğrencilermüebbetNevzat TaşdelerRecep YükselSelim Merttahliye
SEVİNÇ ÖZARSLAN
14 Ocak 2024 GÖRÜŞ
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***