Depremin merkez üssü olarak bilinen Kahramanmaraş’ta yıkımın birinci yılı yaklaşırken konteyner okullarda eğitim gören 4 bin 515 öğrenci ilk dönemi tamamlayarak karnelerini aldı. Depremzede aileler konteynerlerdeki eğitimden memnun ancak bir an önce betonarme okullara geçiş için gün sayıyor.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve milyonlarca kişiyi etkileyen depremlerin üzerinden neredeyse 1 yıl geçti. Depremin 11 ilde yıktığı yüzbinlerce yapı arasında eğitim kurumları da bulunuyordu. Depremin birinci yılı yaklaşırken bölgede eğitim gören depremzede öğrenciler bugün ikinci kez konteyner okullarda karnelerini almanın buruk sevincini yaşadı.
Kahramanmaraş’ta yılın ilk yarısını tamamlayarak bugün 2 haftalık yarıyıl tatiline başlayan depremzede çocukları Türkiye genelindeki yaklaşık 20 milyon öğrenciden ayıran unsur, eğitimlerine geleneksel okullarda değil, konteynerlerde devam etmeleriydi.
“128 konteyner sınıfta 4 bin 515 öğrencimiz eğitim ve öğretimlerini devam ettiriyor’’
Konteyner okuldaki karne dağıtım törenine katılan Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “128 konteyner sınıfta 4 bin 515 öğrencimiz eğitim ve öğretimlerini devam ettiriyor. İlimizde ise eğitim ve öğretime katkı sunan 19 bin öğretmen, 300 bin öğrencimizle beraber bugün birinci dönemi tamamlamış bulunmaktayız. İki adet konteynerin yan yana getirilmesiyle oluşturulan 42 metrekarelik sınıflarda öğrencilerimizin eğitimden geri kalmaması adına tüm imkanları sağlamış durumdayız’’ dedi.
Birinci sınıf öğrencisi olan oğlu Egemen’in ilk karnesini almanın buruk sevincini yaşadığını belirten Melike Küçük, konteyner kentte bulunan her anne babanın isteğinin bir an önce çocuklarının normal okullarda okuması olduğunu söyledi.
Küçük, “Deprem bölgesinde yaşamak, okumak ne kadar dışarıdan bakılınca düzgün görünse de çok zor bir durum. Oğlumu normal bir okula göndermeyi düşünürken konteynerde okutmak ağır bir duygu. Öğretmenlerimizin katkılarıyla çocuklarımız başarıya ulaştı çok şükür“ diye konuştu.
Birinci sınıfları okuttuğu için her gün okula severek geldiğini vurgulayan sınıf öğretmeni Hilal Çınar ise “Biz öğretmenler olarak burada konteynerde ders işliyoruz ama çok da bir dezavantaj olarak görmüyoruz bu durumu. Çünkü biz burayı bilerek ve severek geldik. Yaşanan olumsuz süreçlerden sonra çocuklar toparlandılar, onlar da okulu seviyorlar ve okul onlara iyi geldi’’ diye konuştu.