Yemen’deki Husilerin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık olarak ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma ya da rota değiştirme kararı almıştı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde yapılan oylamada, Yemen merkezli Husilerin Kızıldeniz’deki saldırılarının derhal sonlandırılması istenen karar tasarısı kabul edildi.
Tasarıda gerilimin tırmanmaması konusunda uyarıda bulunulurken, ticari gemileri koruyan ABD öncülüğündeki görev gücünü de üstü kapalı bir şekilde onaylanmış oldu.
ABD ve Japonya tarafından sunulan karar tasarı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde oylamaya sunuldu.
15 üyeli BMGK’de 11 üye ülke, Husilerin “küresel ticareti, seyrüsefer hak ve özgürlüklerini ve bölgesel barışı engelleyen tüm saldırıları derhal durdurmasını” talep eden tasarı lehinde oy kullandı, 4 ülke “çekimser” kaldı.
Öte yandan çekimser oy kullanan Rusya’nın talep ettiği 3 değişiklik veto edildi.
Rusya, Gazze’deki gelişmelerin de tasarıya eklenmesini istiyordu.
Zira Rusya, Kızıldeniz’deki gelişmelerin İsrail’in Gazze saldırılarıyla doğrudan bağlantılı olduğuna işaret ederek, kararda buna atıfta bulunulmasını talep ediyordu.
Çekimser oy kullanan bir diğer ülke de Çin oldu.
BMGK’nin kararında Husilere, 19 Kasım’da ele geçirdikleri İsrailli bir iş insanına ait Japon yapımı “Galaxy Leader” gemisini ve 25 kişilik mürettebatını serbest bırakması çağrısı da yapıldı.
BMGK’nin kararını değerlendiren Husi hareketi sözcüsü Muhammed Abdülselam, bunun “siyasi bir oyun” olduğunu belirterek, “uluslararası hukuku asıl ihlal edenin ABD olduğunu” dile getirdi.
Analistlere göre, kabul edilen karar tasarısı, Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki ticari gemileri Husilerin füze ve insansız hava aracı saldırılarına karşı koruyan ABD liderliğindeki çok uluslu deniz görev gücününün üstü kapalı bir şekilde onaylanması anlamına da geliyor.
Oylama öncesi konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Linda Thomas-Greenfield, Konseyi, kararı onaylamaya çağırarak, “Kızıldeniz’de seyrüsefer hak ve özgürlüklerine yönelik tehdit küresel bir yanıt gerektiren küresel bir sorundur” ifadesini kullandı.
Yemen’in büyük bölümünü kontrolü altında tutan İran destekli Husiler, İsrail’in, Gazze saldırılarına karşı mücadele eden Hamas’a destek amacıyla İsrail bağlantılı ya da İsrail limanlarına giden gemilere saldırdıklarını belirtiyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***