ENSAR NUR | TR724 HABER
Yaşı ilerleyen insanların ve yakınlarının en çok çekindiği hastalıklardan birisi olan Alzheimer üzerine araştırmalar devam ediyor. Nörobilişsel bir bozukluk olan bir Alzheimer’dan kaçınmak için birden fazla dil konuşmak oldukça etkili.
Yaşa bağlı olarak görülen nörobilişsel bir bozukluk olan Alzheimer hastalığının tedavisinde ilaç çok sınırlı şekilde kullanılabilirken, uzmanlar Alzheimer’ı önlemek veya geciktirmek için yapılabilecek eylemlere odaklanmaya devam ediyor.
Kaliforniya Üniversitesi’nden Mario Mendez’in “Birden fazla dil konuşmak Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabilir mi?” başlıklı makalesi yapılan çalışmaları derleyerek önemli bir sonuca vardı.
Mario Mendez makalesinde, iki veya daha fazla dil konuşulmasının bilişsel rezervi artırdığını ve sonuç olarak da Alzheimer hastalığının klinik semptomlarının ortaya çıkmasını 4-5 yıl geciktirdiğini ifade etti.
Dili kullanmak önemli
New York Times’a konuşan uzmanlar, birden fazla dili aktif olarak kullanmanın bilişsel gelişimi artırdığına dikkat çekiyor.
Avustralya’daki Western Sydney Üniversitesi’nden doçent Mark Antoniou, “Günlük hayatın her alanında dili kullanıyoruz, dolayısıyla iki dilli bir beyin sürekli çalışıyor. Bir müzik aleti çalmak gibi diğer zenginleştirici deneyimlerden bunu elde edemezsiniz” dedi.
Paris’teki Broca Hastanesi’nde iki dillilik ve beyin sağlığı üzerine çalışan araştırmacı Caitlin Ware, başka bir dili hangi yaşta öğrendiğinizin, o dili ne sıklıkta konuştuğunuzdan daha az önemli olduğunu söylüyor: “Bilişsel fayda, başka bir dilde doğru kelimeleri hatırlamaya çalışırken beyninizin yapmak zorunda kaldığı ana dilinizi engelleme zorunluluğundan kaynaklanıyor.”
Uzmanlar özellikle 60 yaşından sonra bir yabancı dil egitimi almanın faydaları üzerinde henüz hemfikir olmasa da, iki ve daha fazla dil konuşmanın Alzheimer’i geciktirdiğinden emin.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***