Türk-İş Mali Genel Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücrette ‘kırmızı çizgi’ diye bir durum olmadığını söyledi. Ağar, “Kırmızı çizgi diye bir şey yok. ‘Kırmızı çizgi’ bana göre boş laf.” dedi. Ağar, işveren kesiminden teklif beklediklerini anlattı.
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise, daha önce yaptığı açıklamada ‘kırmızı çizgilerinin’ açlık sınırı olduğunu söylemişti. Atalay, asgari ücret pazarlığını 4 kişilik bir ailesinin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını söylemişti.
Doğrudan 7 milyon işçiyi, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde, 11 Aralık’ta ilk toplantısını gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını bugün gerçekleştirdi.
Toplantıya işçi tarafını temsilen 5 kişilik heyete TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetine ise Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş katıldı.
Türk-İş Mali Genel Sekreteri Ramazan Ağar, toplantı sonrası ilk açıklamayı yaptı. Toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığını anlatan Ağar, şunları söyledi:
- Toplantıda herhangi bir rakam konuşulmadı. Çalışma Genel Müdürlüğümüz başkanlığında gerek hükumetin gerek TÜİK’in gerek maliyenin gerek de işverenlerimizin görüşü alındı. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan dört arkadaşımızın görüşleri alındı. Onların geçim şartlarını kendi dilinden duydular.
- Şu anda bir sonuç yok. Ancak tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna da yaklaştık. Kısa zaman içinde bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Ama rakam belirli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli. Asgari ücretle çalışan insanların geçinemediği belli.
- Asgari ücretle çalışan insanların ev kirasını, elektrik, doğal gaz parasını ödeyemediklerini biliyoruz. Bilhassa büyük şehirlerde 10 bin liradan aşağı ev kirası yoktur. Ankara’da 10 bin liraya da ev kirası yoktur. Bunları iyi değerlendirmek lazım.
- Biz talep eden kişiyiz. Biz para veren kişi değiliz. Para verenler bir rakam söyleyecek ki biz ona göre değerlendirme yapacağız. TÜRK-İŞ olarak bir para söylediğimiz zaman o fiyatın altına inme şansımız yok. İşveren tarafından ya da hükumet tarafından bir rakam gelmedi. Gelecek ki biz ona ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyeceğiz.
- Kırmızı çizgi diye bir şey yok. Biz rakam söylemeyiz. İşveren diyecek ki, ‘Ben seni bu ücrete çalıştıracağım. Çalışır mısın çalışmaz mısın?’ Biz de diyeceğiz ki, ‘bu ücrete çalışırız, şu ücrete çalışmayız.’ TÜİK’ten de bir rakam gelmedi. Hiçbir yerden bir rakam yok. Belirli olduğunda sizinle paylaşacağız.
Asgari ücret 17 bin TL olur mu?
İşçi tarafı her hangi bir rakam telaffuz etmese de akıllardaki ücretin 17 bin lira civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu yıl zammın bir kez yapılacak olmasından dolayı da oranın en azından yüzde 40 olmasına kesin gözüyle bakılıyor. MB’nın gelecek yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 36 olduğu da düşünüldüğünde yapılacak zammın en azından yüzde 40 civarında olma ihtimali yüksek. Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:
- Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
- Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
- Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
- Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***