Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısına katılmak üzere kalabalık bir heyetle Atina’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, ikili ilişkilerin canlandırılması yolunda adımlar atılacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Atina ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik etti.
“Denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım”
“Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir” diyen Erdoğan, Miçotakis ile Ege ve Doğu Akdeniz’de iki ülkenin tutumları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Yunanistan ve Türkiye arasında “çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığının” altını çizen Erdoğan, “Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım” dedi ve iki ülke olarak sorunların çözümünde dünyaya örnek olabileceklerini kaydetti.
“Bizler aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı iklimi hatta birçok alanda aynı kültürü paylaşan iki komşu ülkeyiz. Ege’yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz” diyen Erdoğan, “İki kardeş arasında dahi anlaşmazlıklar olabilirken, iki komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme iradesidir” sözleriyle devam etti.
Kıbrıs konusunu da gündeme getiren Erdoğan, “Kıbrıs meselesinin Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulmasının tüm bölgenin yararına olacağını” söyledi.
Miçotakis’ten Ege adalarında Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sözü
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de ortak basın toplantısında, aynı sınırı paylaşan Türkiye ve Yunanistan’ın “beraber hareket etmesi gerektiğini ve iki ülkenin barış içinde yaşamak zorunda olduğunu” kaydetti.
“Avrupa müktesebatı çerçevesinde Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmasını; Türk bilim insanları, iş insanları ve öğrencilerin Avrupa’yla daha yakın ilişkiler kurabilmesini desteklediklerini” söyleyen Miçotakis, yıl boyunca Türk vatandaşlarının Yunan adalarına girişini kolaylaştıracaklarını kaydetti.
Buna göre Miçotakis, yıl boyunca Türk vatandaşlarının Ege’deki 10 Yunan adasına, adaların giriş kapılarında 7 günlük turist vizesi alabilme kolaylığı getirdiklerini açıkladı.
Erdoğan-Miçotakis görüşmesinden sonra taraflar, Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’ne imza attı.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması üzerinde anlaştıklarını kaydeden Erdoğan, şunları kaydetti:
“İkili görüşmemizde işbirliğimizi geliştirmek maksadıyla atılabilecek adımları ele aldık. Üst düzey temasların devamı çerçevesinde aramızdaki diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladık. Başbakanlığım döneminde teşkil edilen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizmasının, ilişkilerimizin olumlu gündem temelinde ilerletilmesine katkı sağladığının altını çizdim. Dostane ilişkiler ve iyi komşuluk hakkında Atina Bildirgesi ile ilişkilerimizi geliştirme yönündeki irademizi en üst seviyede teyit etmiş olduk. 2021 yılında oluşturulan Ortak Eylem Planı çerçevesindeki çalışmaların somut neticelerini görmekten ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Sayın Başbakan ile görüşmemizde şu an itibarıyla yaklaşık 5 milyar dolar civarında olan ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kaldık. İpsala-Kipi Sınır Kapısı’nda ikinci köprü inşası gibi ulaştırma projelerinin önemine işaret ettik.”