ANKARA – Karabük T Tipi Cezaevi’nde keyfi uygulamaların her geçen gün arttığını belirten tutsaklar, milletvekillerin cezaevlerini ziyaret etmesini istedi.
İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK) infaz ertelemeleriyle gündemde düşmeyen Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi, yanı sıra tutsaklara dönük ihlallerde de sınır tanımıyor. Koşulların her geçen gün ağırlaştığı cezaevinde, tutsakların başa sağlık olmak üzere birçok hak ihlali ve tehditlere maruz kaldığı belirtildi. Cezaevinde tutulan Ali Koç, Hakkı Aygün, Murat Tekin ve Süleyman Tatar, avukatları aracılığıyla ajansımıza gönderdikleri mesajla maruz bırakıldıkları uygulamaları aktardı.
Son iki buçuk yıldır hiçbir tutsağın tahliye edilmediği Karabük T Tipi Cezaevi, 26 tutsaktan 13’ünün infazının yakılmasıyla gündemde. Bu durumu mesajlarında anlatan tutsaklar, özellikle de cezaevinin birinci ve ikinci müdürleri olan M.Ö. ile F.Ç.’nin, “Hiçbir şekilde sizlere iyi hal raporu vermeyeceğiz. İnfazınızı yakacağız” tehditlerine maruz kaldıklarını belirtti.
ŞİİR DEFTERİNE EL KONULDU
Tutsaklardan Ali Koç, cezaevinde yazdığı şiirlerin bulunduğu defterin gerekçesiz bir şekilde alıkonulduğunu ifade ederek, “Koğuş araması sırasında şiir defterimi aldılar. Bunun üzerine cezaevi savcılığına dilekçe yazdım. Ancak başlatılan soruşturmada ‘kovuşturmaya yer yoktur’ kararı verildi ve defter keyfi bir şekilde verilmedi. Ayrıca cezaevinde Kürtçe kitap ve dergi verilmemesi sorunu devam ediyor. Dönem değerlendirme raporlarında ise tutsakların söylemedikleri beyanlar kayıtlara geçiriliyor” diye belirtti.
İKİ YILDIR TEDAVİ OLAMIYOR
Tutsaklardan Hakkı Aygün, mesajında şunları aktardı: “İki yıldır göz rahatsızlığımdan dolayı muayene olmam ve gözlük almam gerekiyor ancak ağız içi aramaya maruz kaldığım için tedaviye gitmiyorum.”
Dosyası Yargıtay’da olan Murat Tekin, kendisine gönderilen mektupların verilmediğini, gönderdiği mektupların da adreslerine ulaşmadığını kaydetti.
DUYARLILIK ÇAĞRISI
Cezaevindeki ihlaller kamuoyunda yer alıp, siyasi parti temsilcileri tarafından ziyaretler gerçekleştiğinde idarenin kendilerine daha olumlu yaklaştığını belirten Süleyman Tatar, “Bu anlamda cezaevlerindeki haksız uygulamalara sessiz kalınmaması ve cezaevlerinin özellikle milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
Tutsaklardan Metin Çakır ise, şunları belirtti: “Başka cezaevinden buraya sürgün edildim. Buraya gelirken bu cezaevi yönetimi ile tartıştım. Tartışma gerekçesiyle 5 gün hücre ve bir ay etkinlik yasağı cezası verildi.”
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***