Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre işsizlik oranı ekim ayında yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Anadolu Ajansı, kurumun verisini “İşsizlik oranı 11 yılın en düşük seviyesine geriledi” başlığıyla duyurdu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı ekim ayında 0.6 puan azalarak yüzde 8,5 olarak gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı 6. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.
İşsizlik oranı eylülde önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu oran erkeklerde yüzde 7,5 iken kadınlarda yüzde 12,3 olarak tahmin edilmişti.
Bu seviye, Kasım 2012’den bu yana en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Kasım 2012’de işsizlik oranı yüzde 8,4 olarak hesaplanmıştı.
Ekimde 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puanlık azalışla yüzde 16,3 oldu.
Bu yaş grubunda işsizlik oranının erkeklerde yüzde 13,8, kadınlarda ise yüzde 21 olduğu hesaplandı.
İŞSİZLİK ORANI GERÇEKTEN DÜŞÜYOR MU?
Ekonomist Mahfi Eğilmez’e göre TÜİK’in istatistiklerine iş aramayanlar, yani iş bulmaktan umudunu kesenler işsiz sayılmıyor. Eğilmez, 12 Eylül 2022’de kaleme aldığı “İşsizlik Oranı Gerçekten Düşüyor mu?” başlıklı yazısında hesaplamadaki kurnazlığı şöyle anlatıyor.
“15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor. Bu tanıma uymayanlar mesela işsiz olduğu halde son 4 haftada iş başvurusu yapmamış olanlar veya birisinin yanında bir gün ücretle bir iş yapmış olanlar ya da bir gün karın tokluğuna çalışıp da ücret almamış olanlar işsiz sayılmıyor.
Tabloya göre işsizlik oranı Temmuz ayında Haziran ayına göre 0,3 puan azalmış görünüyor. Buradan giderek ilk bakışta ‘işsizlikte düşüş oldu’ diyebiliriz. Çünkü işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 3,2, işsizlik oranı da 0,3 puan azalmış görünüyor. Biraz daha dikkatle bakarsak Temmuz ayında önceki aya göre istihdam oranında da yüzde 0,5 oranında bir düşüş olduğunu görüyoruz. İşsizlerin sayısı azalırken istihdam edilenlerin sayısı da azalıyorsa ortada bir tuhaflık var demektir. Çünkü normal olarak istihdam edilenlerin sayısı azalıyorsa işsizlerin sayısının artması gerekir. Bu ilginç durumun yanıtı büyük ölçüde geniş işsizlik oranında saklı bulunuyor. Demek ki insanlar iş bulmaktan umudunu kestikçe başvuruda bulunmuyorlar. Bunun sonucu olarak da işsiz sayılmaktan çıkıp geniş işsizler arasına dâhil oluyorlar. Bunun sonucu olarak işsizlik oranı düşerken geniş işsizlik oranı artıyor.”
https://www.mahfiegilmez.com/2022/09/issizlik-oran-gercekten-dusuyor-mu.html
DİSK-AR: GERÇEK İŞSİZ SAYISI 2,9 MİLYON DEĞİL, 8.1 MİLYON
Öte yandan DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), ‘İşsizlik ve İstihdamın Görünümü’ raporunu açıkladı. Raporda, “DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Ekim 2023’te 8 milyon 143 bin kişi olarak gerçekleşti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***