İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kademeli olarak Gazze’deki operasyonların bir sonraki aşamasına geçiş yapılacağını duyurdu.
Açıklama, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in İsrail’i ziyareti sırasında ‘daha düşük yoğunluklu çatışma’ ve ‘sivillere verilen zararı azaltma’ görüşmelerinin ardından geldi.
Gallant, bu kapsamda Filistinli sivil halkın ilk etapta Gazze’nin kuzeyine dönebileceğini belirtti.
Ancak ne Austin ne de Gallant, ABD’li bakanın dile getirdiği ‘nokta atışı operasyonlarına’ geçişe ilişkin herhangi bir takvim sunmadı.
Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinliler, İsrail’in talimatları doğrultusunda savaşın ilk günlerinde güneye geçmek zorunda kalmıştı.
Gallant, Tel Aviv’de Austin’le düzenlenen ortak basın toplantısında, “Yakında Gazze’nin farklı bölgelerini birbirinden ayırt edebileceğiz.” ifadesini kullandı.
“Misyonu tamamladığımız her alanda, kademeli olarak bir sonraki aşamaya geçebileceğiz ve bölge halkını geri getirmek için çalışmaya başlayabileceğiz.” diyen Gallant, “Bu, bunun belki de güneyden ziyade kuzeyde daha erken gerçekleştirilebileceği anlamına geliyor.” diye konuştu.
İsrail’e silah ve mali desteğinin yanı sıra diplomatik ve siyasi koruma da sağlayan ABD, Tel Aviv’e yönelik desteğinin kesintisiz devam edeceğinin altını çiziyor.
‘İsrail’in yalnız olmadığını’ kaydeden ABD Savunma Bakanı Austin, Gazze’deki operasyona ve ‘kademeli geçişe’ ilişkin açıklamasında, “Bu, operasyonun sona erdiğine işaret etmez. Bazen daha hassas, belirli bir hedefe daha fazla odaklandığınız anlamına gelir.” diye sözlerine açıklık getirdi.
‘Hamas’ı yok etmeyi’ hedefleyen ve bu bağlamda iki ayı aşkın süredir ayrım gözetmeksizin yoğun bombardıman ve kara saldırıları yapan İsrail üzerindeki uluslararası kamuoyundan gelen ateşkes baskısı artmış durumda.
İsrail’in saldırılarında 7 Ekim’den bu yana en az sekiz bini çocuk olmak üzere 20 bine yakın Filistinli öldürüldü.
BMGK’deki Gazze karar tasarısı oylaması ertelendi
Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de yeni bir ateşkes öngören karar tasarısının oylaması ertelendi.
BAE tarafından oylamaya sunulması öngörülen ve “Gazze’de çatışmaların sonlandırılması” ve “insani yardımların artırılması”nı talep eden tasarının, yine Washington tarafından veto edilmesini önlemek amacıyla ertelendiği kaydedildi.
Diplomatik kaynaklar, ABD’nin “çatışmaların sonlandırılması” ifadesinde değişiklik istediğini aktarıyor.
Oylamaya sunulacak tasarıdaki metne ilişkin müzakereler devam ediyor.
İlk taslak, bölgede “güvenli ve engelsiz insani yardım erişimine” izin vermek için Gazze’de “düşmanlıkların acilen ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması” çağrısında bulunmuştu.
Ancak isminin açıklanmaması kaydıyla AP’ye konuşan diplomatlara göre, ABD vetosundan kaçınmak için dilin zayıflatılarak “düşmanlıkların askıya alınması” ifadesine indirgenmesi muhtemel.
Keza taslakta “tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması” çağrısında bulunuluyor ve “sivillere yönelik her türlü şiddet ve düşmanlık ile tüm terör eylemleri” kınanıyor.
Uzmanlara göre ABD, İsrail’i zor durumda bırakacak herhangi bir tasarıyı BMGK daimi üyesi olarak veto ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***