– Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümetinin sunduğu tartışmalı göçmen yasası, sol ve radikal sağı “birleştirdi”. Tasarıyı çok baskıcı ve ayrımcı bulan sol partiler ile “yeterince sert olmadığını” düşünen sağ partiler, parlamentonun alt kanadındaki oylamada ret oyu kullandı. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, kendi ismiyle anılan yasanın reddedilmesi sonrası istifasını sundu. Ancak Macron’un istifayı reddettiği açıklandı.
Macron’un parlamentoda çoğunluk sahibi olmayan hükümeti tarafından hazırlanan tasarı, “reform” adı altında ülkenin göçmen yasalarını ciddi şekilde kısıtlamayı öngörüyordu. Macron hükümeti, söz konusu yasa ile bir yandan yabancı işçilere kapıların açık kalacağını, diğer yandan da göçün kontrol altında tutulacağını, yabancı suçluların sınır dışı edilmesinin kolaylaşacağını ve entegrasyonun iyileşeceğini savunuyordu.
TARTIŞMALI MADDELER NE?
Ancak parlamentoya gelecek üç yıl için göç kotaları belirleme yetkisi verilmesi, aile birleşimi şartlarının sıkılaştırılması, öğrenci göçüne ilişkin kontrollerin artırılması, oturum izni alamamış göçmenlere ücretsiz tedavi imkanının kısıtlanması gibi maddeler tepki çekmişti.
Yasada aynı zamanda, Fransa’ya 13 yaşından önce gelen göçmenlerin sınır dışı edilmesi yasağının kaldırılması maddesi yer alıyordu. Bu madde, ekim ayında Fransız bir öğretmeni öldüren Rusya doğumlu radikal bir İslamcının sınır dışı edilememesi üzerine eklenmişti.
İŞÇİLERE OTURUM MADDESİ EN BÜYÜK SENDİKANIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
Bir diğer madde ise kafe ve restoranlar gibi işgücü açığı çeken iş yerlerine yardım etmek adına bu sektörlerdeki işçilerin Fransa’daki oturumunun yasallaştırılmasını öngörüyordu. Ülkenin en büyük işçi sendikalarından CGT ise sadece ağır işlerde çalışan göçmenlere oturma izni verilmesini öngören tasarıyı reddederek, bu hakkın diğer sektörlerdeki göçmenleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini istemişti.
SOLCU PARTİNİN RET ÖNERGESİNE IRKÇI LE PEN’DEN DE DESTEK GELDİ
Fransız parlamentosunun alt kanadı olan Ulusal Meclis’teki oylamada ise yasa daha doğru düzgün tartışılmadan, hem sol hem de faşist Ulusal Cephe de dahil sağ partilerin oylarıyla reddedildi. Tasarıya ayrımcı olduğu gerekçesiyle karşı çıkan solcu Ekolojist Partisi’nin sunduğu ret önergesi, Marine Le Pen’in partisi ulusal Cephe’nin bile desteğini alarak iki oy farkla kabul edildi.
DARMANIN: BAŞARISIZ OLUNCA İSTİFA NORMAL
Bu gelişmenin ardından, İçişleri Bakanı Darmanin Cumhurbaşkanı Macron’la biraraya gelerek istifasını sundu. Darmanin, TF1 kanalına açıklamasında hem Macron’un hem de Başbakan Elisabeth Borne’un kendisinden yasayı geçirmenin bir başka yolunu bulmasını istediklerini ve istifasının reddedildiğini söyledi. Darmanin’in, “İstifamı sundum çünkü başarısız olduğunuzda bunu yapmak normal” sözleri dikkat çekti.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Haziran 2022’deki seçimlerde parlamentodaki çoğunluğunu kaybeden Macron’un hükümeti şimdi, tasarıyı parlamentonun üst kanadı olan Senato’ya geri yollayarak değişiklik yapma, senatörlerden oluşan ortak bir komitede uzlaşma arama, geri çekme veya cumhurbaşkanının nadiren kullanılan yürütme yetkisiyle parlamento oylaması yapılmadan kabul etme seçenekleri ile karşı karşıya.
‘GÖÇ DEĞİL IRKÇILIK SORUN’ PROTESTOSU
Tasarı, Ulusal Meclis’teki oylamadan önce ülkenin en büyük işçi sendikalarından CGT’nin çağrısı ile protesto edilmişti. Ulusal Meclis’in önünde yapılan gösteriye yüzlerce göçmen işçi, sivil toplum kuruluşu üyesi, insan hakları savunucusu ve avukat katılmıştı. Siyah göçmenlerin çoğunlukta olduğu kalabalık, “Oturma izni olmayan göçmenler sömürülüyor”, ” Göç bir sorun değil ırkçılık bir sorun”, “Darman’in göç yasasını durdurun” yazılı pankartlar taşımıştı. (DIŞ HABERLER)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***